Ostani doma
Zvijezde

Panika na hrvatskoj estradi

Dok dio građana kopa po kontejnerima, jedan dio naše estrade prima naknade od države. Pa tako uz mirovinu i honorare od gaža, u džep spreme i još pokoju stotinu kuna. Ali, Vlada je odlučila još malo stegnuti remen, pa se naveliko priča o mogućem ukidanju tih naknada.

U vrijeme kad Sveti Nikola i Djed Mraz dijele šakom i kapom, pojavio se tračak sumnje da na adresu onih koje je država proglasila zaslužnim građanima, darovi više neće stizati!

Naime, proširio se glas kako bi Vlada, za njih nešto manje od 800, ukinula ili smanjila mjesečne naknade.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ma radi se o simboličnim iznosima, oko 700 kuna uz mizernu penziju koju primamo. Uglavnom, penzija mi nije dovoljna, ovo mi malo pomaže", rekao je pjevač Miro Ungar.

On je s tim pravom u strahu jer Vlada će revidirati sve kojima je, još davne 1994. godine,
tadašnji predsjednik Vlade Nikica Valentić omogućio te državne povlastice.

Riječ je u pravilu o doživotnoj mjesečnoj novčanoj naknadi u iznosu od 200 do 700 kuna.

"Na djelu je propitkivanje svih onih davanja koji bi ukidanjem nešto utede, ali ne bih paniku dizao. Ministar kulture će dobro promotriti ima li to smisla, iz mnogih prodručja, zahvaća i kulturu i umjetnost", Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture.

Na popisu onih koji naknadu primaju su i brojni poznati Hrvati koji su se za svoje naknade izborili mikrofonom u ruci. Tako je na popisu zaslužnih građana Tereza Kesovija, Jasna Zlokić, Mišo Kovač, Arsen Dedić, Zdenka Kovačićek i mnogi drugi.

"Ne znam, na koga se to odnosi točno, ne vjerujem da bi došlo do jednog ovako sramotnog čina", dodao je Ungar.

Struka se drži zajedno, čak i oni koji na popisu nisu smatraju da novac njihovim starijim kolegama itekako treba ostati nedirnut.

"Neću ulaziti u to ko je zaslužan ili ne, da ljudi dobivaju 200 700 kuna, ali da im se ukine, presramotno da je podatak izašao van", rekao je pjevač Mladen Burnać.

Javnost je pak, kao uvijek brutalna.

No kulturnjaci ipak štite svoje, pa se čini da je glazbena elita sa popisa zaslužnih na sigurnom.

"Ako bih mogao smiriti i Terezu i Miru i baletane, i dirigente, nije nikakva u toku neka akcija hitna, brza protiv njih ili bilo koga. Vlada promatra sva područja što im se čini da ne treba davati, ministrica kulture je tu da misli na svoje umjetnike i kulturnjake", izjasnio se Šipuš.

Jedno je sigurno, blagdani će biti mirni, no nova godina ipak donosi promjene.

Možda je doista vrijeme da se nakon dvadeset godina preispita tko su ti ljuidi koji su toliko zadužili Hrvatsku da se baš njima uplaćuju naknade. Taj popis bi mogao ipak ostati bez ponekog člana koji je zaslužan građanin samo na papiru.

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!