Zvijezde / Domaće zvijezde
Preminuo je Dubravko Vorih, basist Prljavog kazališta
Goran Stanzl/PIXSELL

glazbena legenda

Preminuo je Dubravko Vorih, basist Prljavog kazališta

Bio je jedan od najboljih hrvatskih basista, a s Prljavcima je svirao više od 10 godina

Jutros je u 59. godini života nakon duge i teške bolesti preminuo Dubravko Vorih, legendarni basist Prljavog kazališta. Težak karcinom otkrili su mu prošlog proljeća dok je band bio na australskoj i američkoj turneji. 

Vorih je deset godina svirao s Prljavcima, a zadnji je veliki nastup, prema izričitoj želji, imao na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj, iako je već tada bio bolestan. 

Kada su ostali članovi banda saznali da je basist teško bolestan, nisu htjeli tražiti zamjenu, već su ga zamolili da sam to učini. Tako je u bend umjesto njega došao Marko Karačić

Kontrabasist, bas gitarist i skladatelj karijeru je započeo s grupama Pro Futuro i Obećanje proljeća, a potom se okrenuo rock sceni i pridružio Parnom valjku. Vrlo brzo s gitaristom Zokom Cvetkovićem i Draženom Scholzom oformljava band Parlament s kojim je snimio albume "Imena i legende" te "Sve piše u zvijezdama". U Ljubljanu odlazi 1983. gdje surađuje s jazz glazbenicima Ratkom Divjakom, Bracom Doblekarom i mnogim drugima.

Nakon Ljubljane, odlazi u Njemačku gdje svira u grupi Nick Steven Clan, da bi se tada uputio u Koln usavršiti sviranje jazza s gitaristom Renatom Rožićem, bubnjarom Krunom Levačićem i saksofonistom Sašom Nestorovićem. 

Nakon povratka u Hrvatsku, osnovao je band Dubravko Vorih & New Tribe u kojem sviraju Saša Nestorović, Matija Dedić, Zoran Jager i Kruno Levačić s kojim je izdao nekoliko albuma. Ubrzo je dobio poziv da se priključi Prljavom kazalištu.

Također, Vorih je dobitnik nagrade Status za najboljeg bas gitaristu 2000. godine

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Tabloid.hr!

Reci što misliš!