Ostani doma
Zvijezde / Domaće zvijezde

Legendarni bend 'Zabranjeno pušenje' slavi 35 godina karijere: Sejo Sexon prisjetio se početaka

Zabranjeno pušenje u listopadu u zagrebačkom Domu sportova slavi 35 godina karijere i objave prvog albuma "Das Ist Walter". Tim povodom priveli smo Seju Sexona koji se prisjetio početaka, odnosa s Neletom Karajlićem, kao i legendarne Top liste nadrealista.

Postoje dvije asocijacije na Zabranjeno pušenje, ono koje nam spašava fizičko zdravlje i ono koje nam spašava mentalno zdravlje jer dobar rock'n'roll liječi i vraća osmijeh na lice. Sarajevski sastav na ljudsko zdravlje utječe još od 1984. kada su izdali prvi album  'Das ist Walter'. Danas je Sejo Sexon umirovljenik samo po rock'n'roll stažu.

"Nema u ovom poslu penzije to svi znamo, a i slabo se kod nas uplaćuju doprinosi, tako da mi sebi ne možemo ni priuštiti penziju. Rock je poslanje, više nego neka religija nego neki posao."

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I bio bi grijeh da stanu sada kada su preživjeli toliko iskušenja u turbulentnim vremenima koja su na ovim prostorima konstanta. Za umjetnike - kaže Sejo, to je Meka!

"Ja ne znam koliko bi albuma snimio u Finskoj, ali sumnjam više od 2 ne bih sigurno. Uređeni sistemi steriliziraju tu kulturnu scenu, tema nema puno."

Sejo Sexon je autor svih pjesama Zabranjenog pušenja, pa tako i planetarno popularnog 'Zenica Bluesa' s prvog albuma, pjesme koja se na albumu našla tek na inzistiranje izdavačke kuće. 

"Mi smo vjerojatno jedina punk ploča koju imaju ljudi na selu baš zbog te pjesme Zenica blues, ona je ustvari nama donijela tu neku široku publiku."

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

I povodom 35 godina od izlaska upravo tog albuma Zabranjeno pušenje ovih dana kreće na prvu svjetsku turneju.

"Idemo u Kanadu i Ameriku, onda do Zagreba i Splita ova dva jubilarna koncerta, onda idemo u Australiju nekih desetak dana i pred novu godinu idemo u Skandinaviju."

Splitske Gripe napunit će 18. listopada, a  zagrebački Dom sportova dan kasnije. Bila bi to odlična prigoda kada bi Sejo i bivši pjevač Zabranjenog pušenja Nele Karajlić koji je za vrijeme rata iz Sarajeva otišao u Srbiju, zakopali ratnu sjekiru.

"Ko ono što bi reko James Bond: 'Nikad ne reci nikad', ali ono što je nas spajalo su neke iste ideje i ista razmišljanja, danas više nije tako, afiniteta više nikakvih nema, neke sinergije oko toga više nema."

Zabranjeno pušenje nije bend koji radi kompromise, i to je vjerojatno jedan od razloga zašto su još tu.  

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Tabloid.hr!

Reci što misliš!