Ostani doma
Zvijezde / Domaće zvijezde
Trogirski slavuj Vinko Coce imao je samo jednu želju koja mu se nikad nije ostvarila
Marijan Susenj/PIXSELL

Osma godišnjica smrti

Trogirski slavuj Vinko Coce imao je samo jednu želju koja mu se nikad nije ostvarila

Vinko Coce preminuo je 27. listopada 2013. godine u 59. godini života. Iza sebe je ostavio opus kakav se teško može nadmašiti, a njegove pjesme i danas se rado pjevaju

Kada je prije osam godina, točno na današnji dan, preminuo trogirski slavuj Vinko Coce, hrvatska glazbena scena je uthinula zajedno s njegovom vjernom publikom. 

Legendarni pjevač godinama se borio s s prekomjernom težinom, bolovao od dijabetisa i imao visok tlak. Posljednje dane života proveo je u bolnici, no liječnici mu nisu uspjeli spasiti život. Coce tako nije uspio ostvariti svoju želju i povodom 50 godina karijere održati veliki koncert u rodnom Trogiru. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

(FOTO: Nel Pavletić/PIXSELL)

O njemu je vjerojatno sanjario još kao mladić, kada je nakon završene Obrtničke škole i zapošljavanja u trogirskom brodogradilištu započeo suradnju s Klapom Trogir u kojoj je pjevao sve do početka samostalne karijere.

Godine 1983. postao je zborski tenor u profesionalnom mješovitom zboru HNK u Splitu, gdje je pet godina pjevao cjeloviti operni repertoar.

(FOTO: RTL)

U vrijeme Domovinskog rata Coce je odlučio krenuti u solo karijeru. Pjevao je diljem zemlje i inozemstva kako bi iskazao svoje protivljenje ratu i želju da što prije završe stradanja. Završetkom rata počeo je surađivati s Nenadom Ninčevićem i Joškom Banovim, a 1993. snimio je prvi album 'Mirno spavaj, ružo moja'. 

Uslijedili su neki od njegovih najvećih hitova kao što je 'Sićaš li se di je Lungomare', 'Zlato moje', 'Ribari', 'Da je meni s tobom kroz pasike', 'Dalmacija, more, ja i ti' i brojne druge uspješnice s kojima je Coce zaradio naziv trogirskog slavuja. 

(FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL)

Pred desetak tisuća ljudi 2008. godine nastupio je na Poljudu povodom obilježavanja 40 godina karijere. Svi su u glas toga dana pjevali s trogirskim slavujem i neprežaljenim dalmatinskim tenorom, a on ih je pozdravio pjesmom 'Dalmacijo, sve ti cvitalo'.

Karijera mu je godinama išla uzlaznom putanjom, ali na privatnom planu najveća mu se želja nikada nije ostvarila. Sa suprugom Janjom, s kojom je bio u braku 33 godine, nikada nije uspio dobiti dijete, premda su pokušavali na razne načine. 

"Sve svoje pjesme i uspjehe... Sve bih dao da dobijem dijete", izjavio je jednom prilikom Vinko Coce. Nažalost, najveća životna želja nikad mu se nije ostvarila.

U nastavku poslušajte neke od njegovih najpoznatijih pjesama: 

 

 

 

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!