Ostani doma
Zvijezde / Strane zvijezde
Brazilski predsjednik tvrdi da je Leonardo DiCaprio financirao podmetanje požara u Amazoni
profimedia.hr

Aktivist ili prevarant?

Brazilski predsjednik tvrdi da je Leonardo DiCaprio financirao podmetanje požara u Amazoni

Leonardo DiCaprio poznat je kao veliki aktivist za zaštitu okoliša, no je li to doista tako?

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro prošli je petak optužio holivudsku zvijezdu Leonarda DiCaprija za plaćanje osoba koje su navodno odgovorne za podmetanje požara u amazonskoj prašumi

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) on Nov 1, 2019 at 10:22am PDT

Kada su svijet šokirale fotografije amazonske prašume u plamenu, DiCaprio je donirao 500 000 dolara udruzi WWF (World Wildlife Fund) koja se bavi zaštitom okoliša. 

Bolsonaro tvrdi kako su tim novcem financirani pripadnici volonterske vatrogasne udruge Alter do Chão, koji su uhićeni pod sumnjom za podmetanje požara. Kako donosi The New York Times, vatrogasci su dva dana nakon uhićenja oslobođeni optužbi i pušteni na slobodu.

Poznati glumac oglasio se na Instagramu te tvrdi kako su takve udruge "vrijedne podrške, no on ih nije financirao“. Također dodaje kako "i dalje daje svoju podršku brazilskim autohtonim zajednicama, lokalnoj vladi, znanstvenicima, edukatorima kao i široj populaciji, koji zajedno rade na osiguranju budućnosti Amazone“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) on Nov 30, 2019 at 7:48am PST

Bolsonaru ovo nije prva politička kriza koju pokušava riješiti prebacivanjem krivnje na druge. Osim što odbacuje postojanje klimatske krize, poznat je i po kritiziranju udruga za zaštitu ljudskih prava.

Na stranu glumca stali su i mnogi aktivisti koji tvrde kako su ovakve optužbe predsjednika još jedan pokušaj maskiranja postupaka svoje vlade. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Tabloid.hr!

Reci što misliš!