Ostani doma
Zvijezde / Strane zvijezde
Poznatu američku glumicu i aktivistkinju obilježili su brojni skandali, a sada je podržala i jednu hrvatsku političku stranku
www.profimedia.hr

podrška iz SAD-a

Poznatu američku glumicu i aktivistkinju obilježili su brojni skandali, a sada je podržala i jednu hrvatsku političku stranku

Podrška za hrvatsku koaliciju došla je čak iz Atlante

Poznata američka glumica i politička aktivistkinja Jane Fonda poslala je iz svog doma u Atlanti video-podršku Radi Borić i koaliciji okupljenu oko "Možemo!". 

"Hrvatska prvi puta u povijesti može imati zeleno-lijevu koaliciju u parlamentu. Imati ljude koji su se kao aktivisti dokazali u borbi za javni interes i ljudska prava - prava žena, manjina, LGBTQ osoba, migranata - svi bi bili zastupljeni. Po prvi put, Hrvatska može glasati za feministkinje. Naprijed, Rada! Volim Radu. Glasajte za listu broj 3!", izjavila je Fonda u svojoj video poruci.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jane Fonda inače potječe iz poznate glumačke obitelji koja je ostavila neizbrisiv trag u američkoj i svjetskoj kinematografiji. Njezina filmografija uključuje 57 filmova u kojima je glumila te više od 500 filmskih i televizijskih radova koje je producirala. Dobitnica je dva Oscara za glavne ženske uloge (1972. za film "Klute" i 1979. za "Povratak veterana") te 55 filmskih nagrada.

>>Jane Fonda u 83. godini odustala od plastičnih operacija: 'Više ne idem pod nož'

(FOTO: www.profimedia.hr) 

No, osim u filmskoj industriji, već se godinama ističe kao politička aktivistinja koja se usprotivila ratovima u Vijetnamu i Iraku te se zalaže za ljudska i građanska prava, protiv nasilja nad ženama, protiv rasizma, za prava manjina te za zaštitu okoliša. 

>>Potresena Jane Fonda: 'Otišao je moj mali brat, srce naše obitelji' 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Jane Fonda (@janefonda) Tra 20, 2020 u 12:26 PDT

 

Organizirala je i demonstracije pod nazivom "Fire Drill Fridays" inspirirane štrajkovima aktivistkinje Grete Thunberg, a prilikom jedne od tih je čak i završila u zatvoru. Video njezinog privođenja postao je viralan, a ona je tada iza rešetaka proslavila 82. rođendan. 

>>S prosvjeda u pritvor, iz pritvora na proslavu: glumica i aktivistica Jane Fonda danas slavi 82. rođendan

(FOTO: www.profimedia.hr) 

No, to nije prvi put da se glumica susrela s lisicama. Naime, u ćeliji je prvi put završila 1970. uslijed prosvijeda za prava Afroamerikanaca. U to je vrijeme surađivala s organizacijom "Black Panthers" pa ju je u jednom trenutku nadgledalo čak šest agencija. 

>>Uhićena Jane Fonda: Snimka na kojoj je policajci odvode u lisicama postala viralna 

(FOTO: www.profimedia.hr) 

S obzirom na to da je često držala govore o katastrofama koje je SAD učinio Vijetnamu, vlasti su je korile, a neki su zastupnici parlamenta tražili i njezino uhićenje zbog izdaje. Tada je dobila nadimak "Hanoi Jane" (Hanoi je glavni grad Vijetmana). Kako se vijetnamski rat završavao, Fonda se ponovno više posvetila glumi, no mnogi joj nikada nisu oprostili tzv. izdaju. Upravo zato se krajem osamdesetih po prvi puta javno ispričala priznavši da je u mnogim izjavama na tu temu pretjerala. 

(FOTO: www.profimedia.hr) 

Veliku su popularnost stekli i njezini videi s tjelovježbama te objavljena kuharica, a danas sa svoje 82 godine izgleda nevjerojatno. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Tabloid.hr!

Reci što misliš!