Ostani doma
Zvijezde / Strane zvijezde
Detalji smrti Brucea Leeja: Kako je izgledao njegov posljednji dan i je li ga ubila ljubavnica?
www.profimedia.hr

PREMINUO PRIJE 47 GODINA

Detalji smrti Brucea Leeja: Kako je izgledao njegov posljednji dan i je li ga ubila ljubavnica?

Iako su mnogi pisali biografije o njemu, Matthew Polly je jedini detaljno obradio njegov posljednji dan života u knjizi Bruce Lee: A Life.

'U zmajevom gnijezdu': Ne propustite najslavniji film majstora borilačkih vještina Brucea Leea, ove subote, u 20.15 sati na RTL-u 2!

1973. godine, prije 47 godina, preminuo je majstor borilačkih vještina i glumac Bruce Lee. Njegova smrt nastupila je 20. srpnja, a Lee je imao samo 32 godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako su mnogi pisali biografije o njemu, Matthew Polly je jedini detaljno obradio njegov posljednji dan života u knjizi Bruce Lee: A Life.

Tog je jutra Lee pisao odvjetniku Adrianu Marshallu pismo oko pregovora za nove projekte. Bili su tu filmovi, animirane serije temeljene na njegovom životu, prijedlozi za knjigu odjeću i svašta slično jer je Lee bio prava legenda za vrijeme svog djelovanja baš kao što je i dan danas.

U tom se danu sastao i s Georgeom Lazenbyjem, australskim Jamesom Bondom u Golden Harvest studiju te s Andreom Morganom, a pričali su o filmu Game of Death. Razgovarali su o tome i s Raymondom Chowom s kojim je istu večer trebao otići i na večeru kako bi zaključili dogovor.

(FOTO: Instagram)

Nakon tog sastanka, Lee se uputio svojoj ljubavnici Betty Ting Pei i ostao kod nje nekoliko sati. Osim seksa, Lee je s Ting Pei konzumirao i hašiš. Ting Pei je također trebala glumiti u filmu, i to njihovu djevojku, no na to nije pristala jer mu je bila ljubavnica u stvarnom životu. Iz nepoznatog razloga u njen je stan došao i Chow. Lee se nije osjećao najbolje pa je popio tablete i otišao prileći. Chow je isprva mislio da je to samo signal kako bi ga otjerali da bi mogli nastaviti uživati u svojim ljubavnim nestašlucima, no to nije bio slučaj.

Chow je otišao u japanski restoran i usput je skupio Lazenbyja kako bi se našli svi zajedno vezano za dogovor oko filma. Lee se nije pojavljivao, a kada je Chow nazvao Ting Pei, ona je rekla da i dalje spava. Kada ga je pokušala probuditi nije uspjela pa je počela histerizirati i zvati Chowa. On je došao i također ga nije mogao probuditi te je nedugo nakon shvatio da je Lee preminuo. Lee je inače dva mjeseca ranije zamalo umro od cerebralnog edema pa je Chow na putu do Ting Pei zvao liječnika Langforda koji mu je tada spasio život, no nije se javljao.

Naravno, Ting Pei i Chow su odmah shvatili da bi ovo mogao biti ogroman skandal u medijima jer će se njih odmah okriviti za njegovu smrt.

Chow je tada ponovno obukao Leeja kako bi ga odvezao negdje drugdje, a odlučio se za liječnika. Liječnik ga je 10 minuta pokušavao oživjeti, no onda je shvatio da je umro i prije nego je došao u bolnicu.

Kanije je kolima hitne pomoći prevezen u drugu bolnicu te nazvao Leejevu suprugu Lindu da joj kaže da joj je suprug na putu prema bolnici zbog stanja u kakvom se našao dva mjeseca ranije. Linda je stigla u bolnicu i ondje saznala da joj je suprug unatoč nekoliko pokušaja oživljavanja mrtav.

Kao što se moglo očekivati, novinari su vrlo brzo saznali da je Lee preminuo pa su došli do bolnice. Najprije su se stvorile glasine da je Lee poginuo u borbi, no to je brzo opovrgnuto. Policija je vrlo brzo došla i do Ting Pei, a Linda je tek tada saznala da je postojala ljubavnica u Leejevu životu. Ona i Chow su već imali spremne izjave, a Chow je imao i pripremljene izjave za sve medije s engleskog i kineskog govornog područja. Dogovorili su se da će reći da se Lee srušio dok je šetao vrtom sa suprugom Lindom.

(FOTO: www.profimedia.hr)

Bolnica je također izdala službeno priopćenje s uzrocima smrti - glumac Bruce Lee umro je od akutnog cerebralnog edema, čiji je uzrok zasad nepoznat.  "Htjeli smo zaštiti njegov ugled i zaštiti Lindu i osjećaje djece. Nismo bili toliko glupi da smo mislili da ćemo se izvući, htjeli smo samo kupiti vrijeme", rekao je Andrew Morgan. Lažna izjava o smrti izdržala je tri dana. 

Novinari su odmah počeli tražiti istinu, a najviše su pažnje usmjerili na Chowa i Ting Pei. Ona je napravila veliku grešku promijenivši prvu priču, a opovrgavala je i vezu s Leejem iako su susjedi potvrdili da su ga neprestano viđali kod nje.

Priču je izmijenila i Linda i dogodio se veliki vrtlog istine i laži.

Na kraju su Chow i Ting Pei ipak odlučili potvrditi da su bili kod nje, no rekli su da su Lee i Chow zajedno stigli kod nje kako bi je nagovorili na ulogu u filmu Game of Death. Ostatak priče su ispričali čak istinito, rekavši što se zbilja dogodilo, no rekli su da Lee nije umro u stanu nego u bolnici. Ta se priča smatrala istinitom punih 30 godina.

"Zagušenje i endem mozga bili su uzrok smrti. Kongestija pluća i ostalih organa pokazuje da je najvjerojatnije edem prvo zaustavio respiratornu funkciju, dok je srce i dalje pumpalo krv u arterije, koje su se proširile zbog manjka kisika. Edem je konačno uzrokovao zaustavljanje srčanih centara u mozgu i zaustavio srce", bio je zaključak liječnika.  Edem ga je sigurno ubio, nitko nije znao što ga je uzrokovalo. 

Kada je otkriveno da su mu u želucu pronađeni tragovi tableta i kanabisa, mediji su o Leeju pisali čudesa, a između ostalog su ga prozivali narkomanom i ovisnikom o seksu. Njegovi obožavatelji su bojkotirali sve glasine, a isto je učinila i njegova supruga Linda.

Leejev sprovod održao se u Hong Kongu, no njegovo je tijelo prebačeno u Seattle što je također mnoge razljutilo jer se smatralo da obitelj nešto krije.

Ting Pei je dugi niz godina optuživana za trovanje Leeja i za njegovu smrt, a upravo zbog nemira i prijetnji koji više nisu bili na osobnoj razini provela se temeljita istraga kako bi se potpuna istina o Leejevoj smrti napokon otkrila.

Preporučujemo ti još sadržaja
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Tabloid.hr!

Reci što misliš!