Ostani doma
Zvijezde / Strane zvijezde
Fotografije koje su rastužile svijet: Kraljica sa suzama u očima sjedila sama na sprovodu voljenog supruga
www.profimedia.hr

u braku su bili 73 godine

Fotografije koje su rastužile svijet: Kraljica sa suzama u očima sjedila sama na sprovodu voljenog supruga

Danas je pokopan princ Philip.

Od njega se oprostila kraljevska obitelj, a sve oči posebno su bile uprte u kraljicu Elizabetu II. koja je s njim u braku provela čak 73 godine.

Kraljica je u kapeli sv. Jurja sjedila sama, a fotografije na kojima se jasno vide tuga i suze u njezinim očima obišle su čitav svijet. Ovo je bilo njezino prvo pojavljivanje u javnosti nakon što se saznalo da je princ preminuo 9. travnja u dvorcu Windsor.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

(FOTO: www.profimedia.hr)

Izvori bliski njoj istaknuli su kako se dobro drži, no tugu nije niti pokušala sakriti. Princ joj je bio najveća podrška u životu i iako njihov brak nije uvijek bio med i mlijeko, ostali su zajedno unatoč svemu.

Uz zvuke nacionalne himne kraljica je izašla iz Bentleyja i došla do lijesa, gdje je značajno stala na trenutak kako bi Philipu odala počast, a u pozadini su se čuli pucanje topova i zvonjava zvona. Zatim se uputila na drvene klupe kapelice na kojima je sjedila sama zbog epidemioloških mjera.

Kraljica je imala tek osam godina kada je upoznala Philipa, no njihova ljubavna priča započela je ipak nekoliko godina kasnije, točnije kada je kraljica napunila 13 godina. Naime, u srpnju 1939. godine dogodio se fatalni susret i ljubav na prvi pogled, a Philip je tada imao 18 godina. 

Nakon ponovnog susreta počeli su se dopisivati, a tada nisu niti slutili da će Elizabeta postati kraljica jer je bila najstarija kći mlađeg sina tadašnjeg britanskog kralja. Njezin otac George VI. postao je kralj 1937. godine, nakon što je preminuo Elizabetin djed, a njezin ujak abdicirao u prvoj godini kraljevanja. Princ Philip dobio je 1947. godine kraljevo dopuštenje da zaprosi Elizabetu, koju su od milja na dvoru nazivali Lilibet, a to je učinio u Škotskoj prstenom kojeg je sam dizajnirao. Kralj je imao zadrške prema Philipu, no dopustio je vjenčanje. Kralju se nije sviđalo što nije bio financijski neovisan, no nikome nije smetalo što su rođaci u četvrtom koljenu.

Pet godina nakon vjenčanja, Elizabeta je postala kraljica nakon smrti svog bolesnog oca, a kraljevski brak s Philipom najduži je u britanskoj povijesti. Par ima četvero djece. Ipak, nije sve uvijek bilo med i mlijeko. Philip je kroz godine itekako imao problema s egom i činjenicom da mu je supruga "veća frajerica", odnosno kraljica. 

Elizabeta mu je oprostila i brojne afere koje je imao, navodno i za vrijeme medenog mjeseca, što je palača dobro zataškala.

Preporučujemo ti još sadržaja
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Tabloid.hr!

Reci što misliš!