Ostani doma
Zvijezde / Strane zvijezde
Te davne 1972. godine: Na današnji dan je kraljica Elizabeta II. posjetila Đakovo
profimedia.hr

KRALJICA U SLAVONIJI

Te davne 1972. godine: Na današnji dan je kraljica Elizabeta II. posjetila Đakovo

Zanimljivo je da se i dan danas, 49 godina nakon kraljičine posjete i dalje pažljivo čuva njezina kočija

Kraljica Elizabeta II. provozila se u kočiji koju je vukla čuvena đakovačka ergela točno na današnji dan 20. listopada 1972. godine čime je ostavila vječni trag u povijesti tog slavonskog grada.

"Tek se asfaltirala cesta od željezničke stanice do pastuharnice, bila je do tada kaldrma. Zahvaljujući kraljici, dobili smo asfalt", prisjeća se tadašnji mladić Tomica Kassa, koji iza sebe ima već četiri desetljeća godina staža na ergeli.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kraljica je tada u Đakovo stigla vlakom pa je četveropregom išla do ergele smještene u središtu grada, piše Večernji list

"Mahali smo zastavicama uz cestu, išli smo sa školom, znali smo samo da stiže kraljica i ništa više", prisjetio se Josip Zirn koji je u doba kraljičine posjete Đakovu bio prvašić.

Zanimljivo je da se i dan danas, 49 godina nakon kraljičine posjete i dalje pažljivo čuva njezina kočija.

Inače, u Đakovu se oprema i soba u spomen na slavni kraljičin posjet iz 1972. godine.

Vezana vijest

Kraljica Elizabeta prvi put sa štapom ZABRINJAVAJUĆE FOTKE Je li sve u redu sa zdravljem? U ovakvom izdanju još niste vidjeli kraljicu Elizabetu

"Bilo je lijepo, mi smo se iznenadili kada smo čuli da će nas kraljica posjetiti i nama je bila velika čast što je izrazila želju vidjeti Državnu ergelu i lipicance. Bio je to važan događaj za Đakovo, odnosno tadašnju Općinu Đakovo za koju se prije nije ni čulo jer smo bili nerazvijeno područje. Malo smo i republičkih sredstava dobili u ono vrijeme za razne događaje... Bio je to za nas veliki događaj", prisjetio se Josip Gabrić koji je u to doba bio predsjednik Skupštine općine Đakovo, piše Radio Đakovo.

Podsjećamo kako je tada Josip Broz Tito zajedno sa suprugom Jovankom Broz ugostio kraljicu Elizabetu II, princa Filipa i princezu Anu u svojoj ljetnoj rezidenciji na Brijunima, navodi Dnevni avaz.

(FOTO: Dusko Marusic/PIXSELL)

Preporučujemo ti još sadržaja
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Tabloid.hr!

Reci što misliš!