Ostani doma
Zvijezde / Strane zvijezde
Nemaju prezime ni osobno bogatstvo, a caruju više od 2.500 godina: Otkrivamo sve o japanskoj kraljevskoj obitelji
profimedia.hr

dinastija Yamato

Nemaju prezime ni osobno bogatstvo, a caruju više od 2.500 godina: Otkrivamo sve o japanskoj kraljevskoj obitelji

Odnos cara prema carici je pomalo i bizaran jer se ona pojavljuje u javnosti samo uz svog supruga, no tu nije kraj...

Nekadašnja japanska princeza Mako izjavila je kako svog supruga Keija Komura vidi  kao "nezamjenjivu" osobu u svom životu, dok je on za nju rekao kako je ona "voljena osoba s kojom će provesti ostatak života". Tako romantične riječi su uputili jedno drugome na konferenciji za novinare u tokijskom hotelu, što je ujedno njihovo prvo pojavljivanje kao dvoje supružnika.

Vjenčanjem je najstarija nećakinja 61-godišnjeg cara Naruhita izgubila titulu princeze i postala gospođa Mako Komuro. Prema japanskom zakonu, kada princeza napusti carsku obitelj zbog udaje za pučanina, ona gubi kraljevski status i također postaje obična pučanka.

Pogled javnosti na njihov brak

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Brak je bio neophodan izbor za nas, kako bismo nastavili živjeti svoje živote i njegovati osjećaje koje gajimo jedno prema drugome", izjavila je gospođa Komuro, koja je dodala kako joj je "laknulo" što se konačno mogla vjenčati. Valja istaknuti kako je njihov brak općenito bio dobro prihvaćen. 

(FOTO: Profimedia)

Prema anketi novina Yomiuri, ovog listopada je više od polovice japanske javnosti podržalo ovaj brak, dok ih je tek 33 posto bilo protiv. Tim povodom je izbio jedan prosvjed na kojem su demonstranti optužili Komura za "zločine".

A kakvu obitelj Mako napušta? 

Život japanske carske obitelji 

Japanska carska obitelj je ujedno i najstarija nasljedna monarhija na svijetu, što nam potvrđuje podatak o njihovim počecima još iz 6. stoljeća prije Krista. Zanimljivo je kako su tradicije i rituali ostali nepromijenjeni od tada.

Vezana vijest

Mako i odlazi iz zemlje Princeza odabrala ljubav: Odriče se titule i 8 milijuna kuna kako bi se udala za pučanina

Za obitelj cara, prinčeva i princeza postoji Zakon o carskim kućanstvima iz 1947. godine, odnosno statut japanskog zakona koji potvrđuje liniju carskog nasljeđa. Kroz svoju povijest nikada nisu skrenuli s puta, osim ako je to bilo neophodno.

Prema predaji, postoje dva zapisa koji prenose povijest drevnog Japana i carske obitelji.

Prvi zapis je još iz davne 713. godine i sačuvan je pod nazivom "Kojiki", što znači "Zapis o drevnim stvarima". Riječ je o zbirci mitova koji pričaju o podrijetlu četiri glavna japanska otoka: Hokkaido, Honshu, Shikoku i Kyushu. U "Zapisu o drvenim stvarima" spominje se mitsko podrijetlo duhova Kamija.

Drugi zapis je nastao sedam godina kasnije, preciznije rečeno 7620. godine i poznat je kao "Nihou Shoki" ili "Japanske kronike". "Nihou Shoki" sadrži najstariju službenu povijest Japana.

(FOTO: Profimedia)

 

Prvi car japanske dinastije 

Suverena prava cara i povlastice prenose se s koljena na koljeno. Sve je počelo s prvim japanskim carem Ninigijem-no-Mikotom, koji je prema legendi potomak božice sunca i boga oluje.

Ninigijev-no-Mikotov otac, car Jimmu je na prijestolje došao 660. godina prije Krista. Upravo ta kraljevska nasljedna linija je ostala neprekinuta. Ipak, s takvom pozadinskom pričom, postoji vrlo mali broj opipljivih dokaza koji potvrđuju obiteljsko stablo kraljevske obitelji.

Osim što nazoče službenim funkcijama, članovi carske obitelji sudjeluju i u vjerskim ritualima koji se održavaju u njihovoj palači. Zanimljivo je da članovi obitelji ne smiju imati prezimena, vlastito bogatstvo, a ne smiju ni javno izražavati svoje mišljenje.

Isto tako, iznenađuje podatak prema kojem je caru zabranjeno bavljenje političkim pitanjima jer je svrha njegovih dužnosti održavanje tradicije te činova koji objedinjuju Japan, kao i održavanje japanske tradicije.

Osim organizacije državničkih večera, neizbježne careve dužnosti su posjet uglednicima i svjetskim liderima, nastup na pomno odabranim festivalima te prisustvo na svečanosti otvaranja, kao i tješenje žrtava prirodnih katastrofa.

Uz prethodno navedene dužnosti, car mora imenovati premijera i predsjednika Vrhovnog suda, dodijeliti počasti, ali i primiti iste ako mu ih uruče strani veleposlanici.

Vezana vijest

Princeza Mako Princeza Mako Odrekla se svega zbog ljubavi! Japanska princeza udala se za pučanina

Odnos cara prema carici je pomalo i bizaran jer se ona pojavljuje u javnosti samo uz svog supruga, no tu nije kraj. Uz to, carica mora hodati dva koraka iza svog supruga kada zajedno uđu u prostoriju. Kao dodatan znak poštovanja, smije novinarima govoriti upola manje nego car.

(FOTO: Profimedia)

 

Japanska carska agencija za kućanstva

Uz carsku obitelj, postoji i Japanska carska agencija za kućanstva. Uloga agencije je javno upravljanje onime što je učinila obitelj cara. Riječ je o birokratskoj organizaciji od 1124 člana, u kojoj se svi članovi moraju strogo pridržavati pravila koji se temelje na raznim ritualima.

Uz utvrđene propise agencije koja postoji gotovo 15 stoljeća, mogu zabraniti izravno citiranje cara. To pravilo je uvedeno zbog zaštite cara od osramoćenja samog sebe, ali i Japana.

Ponajprije, njihova glavna uloga je širenje pozitivnih informacija o caru i njegovoj obitelji, kao i odobravanje carevog rasporeda.

Po zakonu žene ne mogu biti carice

Prema zakonu, u prvom poglavlju carskog zakona stoji: "Nasljeđivanje carskog prijestolja, članak 1: 'Carsko prijestolje naslijedit će muško potomstvo u muškoj lozi koja pripada carskoj lozi'".

U Meiji eri koje je trajalo od 1868 do 1912. godine, Zakon o sukcesiji je postao stroži jer je Japan tada krenuo prema modernizaciji. Ubrzo nakon toga se promijenila careva uloga te je vraćen na mjesto vrhovnog zapovjednika. Meiji vođe su uspostavili liniju nasljeđivanja samo za muškarce jer su smatrali kako ženama nije mjesto na carskom prijestolju.

U aktualnom zakonu stoji kako samo muški nasljednici careva sa očeve strane mogu stupiti na prijestolje.

Ovako se nasljeđuje cara

Prvi na popisu koji nasljeđuje japanskog cara je najstariji carev sin, a drugi na "listi" je najstariji sin carevog najstarijeg sina. Nakon njih, slijede svi preostali potomci najstarijeg carevog sina te drugi carev sin uz svoje potomke. Osim ostalih carevih potomaka, na red dolaze braća cara uz svoje nasljednike, zatim ujaci cara i njihovi potomci.

Prema zakonu o nasljeđivanju, postoji 13 kraljevskih žena i samo pet kraljevskih muškaraca.

Car Naruhito je aktualni japanski car kojeg će naslijediti tri člana carske obitelji. Prvo bi trebao biti carev mlađi brat, prijestolonasljednik Akishino. Nakon njega, u fokusu je sin prijestolonasljednika, princ Hisahito. Onaj treći ili posljednji je brat nekadašnjeg cara Akihita, 85-godišnji princ Hitachi.

Muška loza nasljednika je na leđima 15-godišnjeg princa Hisahita. Prema tradiciji, ako se Hisahito ne oženi i ne dobije muškog nasljednika, doći će do prekida tradicionalne linije nasljednika.

(FOTO: Profimedia)

Unatoč zakonu o nasljeđivanju, povijesni zapisi o carskoj obitelji svjedoče o osam carica koje nasljeđuju prijestolje. Treba istaknuti kako je njihovo uzdizanje omogućeno ponajprije zbog sprječavanja borbi za vlast. Uz sve probleme, pokazale su se izvrsnim vladaricama.

To su bile, kronološkim redom: carica Suiko, carica Kōgyoku/Saimei, carica Jitō, carica Genmei, carica Kōken/Shōtoku, carica Kōken, carica Meishō i carica Go-Sakuramachi.

Kulturološki značaj obitelji

Postoje dvije struje mišljenja. S jedne strane, mnogobrojni misle kako je njihovo "slijepo" pridržavanje tradicije pomalo i nazadno. S druge strane, upravo držanje do tradicija daje unikatnost carskoj obitelji.

Otkad je careva u Japanu, svi ratovi, bitke i krunidbe su zapisani što je dodatno pomoglo pri očuvanju povijesnih činjenica.Tajj potez je i dodatan dokaz carske loze i njihove "čistoće" krvi. 

Pogotovo nakon vjenčanja princeze Mako, kada se mnogi se pitaju hoće doći do prekida tradicije.

Preporučujemo ti još sadržaja
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Tabloid.hr!

Reci što misliš!