Dosje Jarak

'Dosje Jarak' bavi se okrutnim ubojstvom Ivane Hodak: Bila je trudna, a izdahnula je na rukama svoje majke...

Ubojstvo Ivane Hodak tema je treće epizode dokumentarnog serijala 'Dosje Jarak'. Andrija Jarak i Dario Todorović priznaju da im je priča o Ivani Hodak jedna od najtežih s kojom su se susreli tijekom karijere

RTL.hr
06.12.2023 13:12

Ivana Hodak, jedinica, mezimica, ljubimica poznatog odvjetnika Zvonimira Hodaka i bivše potpredsjednice Vlade Ljerke Mintas-Hodak rodila se 7. veljače 1982. godine. Imala je samo 26 godina kada je brutalno upucana na kućnom pragu 6. listopada 2008. godine. Izdahnula je na majčinim rukama nekoliko trenutaka prije dolaska hitne pomoći. Njezino hladno smaknuće šokiralo je javnost.

Upravo to svirepo ubojstvo mlade odvjetničke vježbenice tema je treće epizode dokumentarnog serijala 'Dosje Jarak' kojeg će gledatelji moći pogledati u četvrtak, 14. prosinca, od 21.15 sati na glavnom kanalu RTL-a, ali epizoda će već dan ranije biti ekskluzivno dostupna na platformi Voyo.

Ni dan danas nikome nije jasno zašto je prekinut život mlade, pametne, drage, prelijepe djevojke pred kojom je bila blistava budućnost. Tek naknadno policija je potvrdila kako je Ivana bila trudna. Ubojica je odnio dva života, a njezinim roditeljima i baki nanio tešku bol i nenadoknadivi gubitak. Imala je velike planove u životu i vrijedno je radila kako bi ih ispunila. Još kao dijete bila je iznimno nadarena i komunikativna. Nakon završene Prve privatne gimnazije na Gornjem gradu, upisala je Pravni fakultet. Njezine prijateljice ispričale su nakon ubojstva kako je već s 14 godina znala da želi biti odvjetnica. Učila je i usavršavala strane jezike. Govorila je engleski, francuski, talijanski i španjolski. U slobodno vrijeme je volontirala. Posjećivala je djecu u domovima socijalne skrbi, pomagala je zbrinjavati napuštene pse i mačke i skrbila je o starijima i siromašnijima.

Ubojstvo Hodak
Ubojstvo Hodak FOTO: RTL

Nakon završetka studija, počela je raditi kao pripravnica kod tate u odvjetničkom uredu. Samo mjesec dana prije ubojstva počela se ozbiljno pripremati za pravosudni ispit. U međuvremenu je položila ispit i postala stalna sudska vještakinja za grafologiju. Od 2007. godine radila je i kao asistentica-pripravnica na katedri za pravo na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa. Studentima je pomagala u pripremanju i polaganju ispita. Dijelio ju je samo jedan ispit na poslijediplomskom studiju iz Europskog prava na Fakultetu politologije. Želja joj je bila i doktorirati. Svi su o njoj imali samo riječi hvale. Bila je vesela, otvorena, iskrena i poštena. Bila je vjernica odgajana u katoličkom duhu.

"Slabijima treba pomagati, a jačima parirati!" govorila je.

Imala je svoj krug prijateljica, a s nekima od njih bila je bliska još od vrtića. Cijenila je iskreno prijateljstvo kao jednu od najvažnijih vrijednosti u životu."Sve dođe i prođe, ali prijateljstvo je posebno – to treba čuvati!", govorila je. Voljela je skijati, igrati tenis i golf te jahati. Uživala je u putovanjima, što zbog razonode, što zbog stručnog usavršavanja. Iako je bila pripradnica zagrebačke 'zlatne mladeži' ničim se nije uklapala u taj stereotip niti je hodala 'dignutog nosa'. U vrijeme ubojstva bila je u vezi s odvjetnikom Ljubomirom Pavasovićem-Viskovićem.

Zvonimir Hodak
Zvonimir Hodak FOTO: RTL

"Bili su ludo zaljubljeni jedno u drugo. Ona je bila ljubav njegova života, a i on njezina", ispričala je prijateljica nakon ubojstva. Ivana je prohodala s Ljubom nekoliko  mjeseci prije smrti. Upoznali su se u Bolu na Braču gdje Hodakovi ljetuju. Vodila je lijep i ispunjen život. Imala je velike planove i radila je sve kako bi ih ostvarila.

"Živi intenzivno, čak i ako pogriješiš, ispravi grešku i na njoj ćeš uvijek nešto naučiti!", govorila je. Ivana je voljela glazbu, filmove, a najdraže serije bile su joj Seks i grad, Alias, CSI.

Autori serijala 'Dosje Jarak', Andrija JarakDario Todorović, priznaju da im je priča o Ivani Hodak jedna od najtežih s kojom su se susreli tijekom karijere. Posebno zbog toga što prvi put pred kamerama o odlasku svoje kćeri govori odvjetnik Zvonimir Hodak.

Osim njega, o tragičnom odlasku Ivane Hodak pred kamerama 'Dosjea Jarak' govore i njezina majka Ljerka Mintas Hodak, najbolja prijateljica, glumica Jelena Perčin, novinarka Ana Raić te nekadašnji ravnatelj policije Vladimir Faber.

'Dosje Jarak' - na RTL-u, 14. prosinca od 21.15 sati. Dan ranije, gledatelji 'Dosje Jarak' mogu pogledati ekskluzivno na platformi Voyo!