Dosje Jarak

Ljerka i Zvonimir Hodak preživjeli su ono najgore - smrt svoje kćeri: 'Čovjek se tako nauči živjeti'

Nakon ubojstva kćeri jedinice, Ljerka Mintas Hodak se posvetila humanitarnom radu

RTL.hr
07.12.2023 15:00

Kobnog 6. listopada 2008. godine Ljerka Mintas Hodak i Zvonimir Hodak doživjeli su najgoru bol koju roditelji mogu osjetiti. Ljerka je pronašla upucanu kćer na kućnom pragu. Ivana joj je izdahnula na rukama nekoliko trenutaka prije dolaska hitne pomoći.

Upravo to svirepo ubojstvo mlade odvjetničke vježbenice tema je treće epizode dokumentarnog serijala 'Dosje Jarak' kojeg će gledatelji moći pogledati u četvrtak, 14. prosinca, od 21.15 sati na glavnom kanalu RTL-a, ali epizoda će već dan ranije biti ekskluzivno dostupna na platformi Voyo.

Nakon ubojstva kćeri jedinice, Ljerka se posvetila humanitarnom radu. Bila je u Keniji, Ruandi, Burundiju, Ugandi i Kongu. Skrbi za sedmero afričke djece bez roditelja.

Zvonimir i Ljerka Hodak
Zvonimir i Ljerka Hodak FOTO:

Nije joj teško kad je pitaju za Ivanu jer tako zna da su barem sjećanja još živa. Bol nije manja, ali je drugačija. U početku joj je bilo strašno što je nikada neće vidjeti kako se udaje, njezinu djecu, a s vremenom je shvatila da je to žaljenje za sobom. Čovjek se nauči živjeti živjeti tako, objasnila je.

Ljerka i Zvonimir uspjeli su zajedno preživjeti tragediju koja ih je zadesila. U braku su više od 40 godina.

Ljerka Mintas Hodak rodila se 26. sječnja 1952. godine u Zagrebu u odvjetničkoj obitelji. Njezinog oca Vladimira partizani su osudili na smrt zbog djelovanja u NDH. Kazna mu je na kraju preinačena u doživotni zatvor, a odslužio je šest godina.

Godinu dana kasnije rodila se Ljerka, od milja Buba. Bila je odlična učenica, a od malih nogu učila je engleski. Završila je Klasičnu gimnaziju. Upisala je Pravni fakultet i Komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu. Nakon prve godine odustala je od književnosti, ali se nastavila družiti s prijateljima s Filozofskog, Draženom Budišom i Ivanom Zvonimirom Čičkom. Jedna je od poznatih ljudi koji su obilježili Hrvatsko proljeće. Bila je u Predsjedništvu Saveza studenata Hrvatske zadužena za međunarodne odnose. Zbog toga je imala velikih problema. Optužili su je da je napala jednog profesora na fakultetu kojeg je, kako je priznala za medije, onemogućila da provede ispite nakon što su proglasili štrajk.

Iako je imala svjedoke koji su tvrdili da je nedužna, završila je na dva mjeseca u zatvoru. Tamo je, kaže, upoznala prostitutke, sitne lopove, džeparoše... ljude nesretnih sudbina, a nekima od njih zatvor je bio mjesto za prezimiti. Svojim studentima znala je reći kako bi trebali provesti barem dva tjedna u zatvoru kako bi se bolje poistovjetili s klijentima. Nakon što je izašla iz zatvora posjećivala je zatvorene studente i nosila im hranu.

Diplomirala je pravo 1975. godine kao jedna od najboljih studentica. Upoznala je Zvonimira na jednoj sudskoj raspravi. On je zastupao jednu, a ona drugu stranu. Čak su se malo i posvađali na raspravi. Nakon toga pozvao ju je na kavu. I tako je sve počelo. Vjenčali su se 1981. godine, a sljedeće godine rodila se Ivana. Ljerka je magistrirala, a potom i doktorirala.

Tada se politički aktivirala. Predsjednik Republike Franjo Tuđman proglasio ju je savjetnicom za turizam i pomorstvo 1991. godine. Penjala se od pozicije zamjenice ministra preko one potpredsjednice Vlade do pozicije prve ministrice europskih integracija.

Bogatu političku karijeru završila je 2002. godine, a kratko se vratila u politiku kao neovisna vijećnica u Skupštini grada Zagreba na listi Milana Bandića.

Zvonimir Hodak
Zvonimir Hodak FOTO: RTL

Zvonimir Hodak rodio se u Sertić Poljani na Plitvičkim jezerima 1938. godine. Otac Ante napustio je Zvonimirovu majku Ružu i oženio se Francuskinjom. Ruža je uzela sina i kratko živjela u Vinkovcima, Vukovaru i Jesenicama, a zatim su se skrasili u Zagrebu 1945. godine. Majka se zaposlila kao blagajnica u ZET-u.

Živjeli su na Trešnjevci. Zvonimir je bio loš učenik i volio se potući. Završio je na dvije godine u Popravnom domu za maloljetnike u Ravnoj Gori pokraj Delnica gdje je ostao dvije godine. Jedan je od rijetkih koji je naučio lekciju. Odlučio je posve promijeniti život. Neki od prijatelja iz Doma kasnije su mu dolazili u ured tražiti pravnu pomoć.

Upisao je i boks u boksačkom klubu Lokomotiva, ali je slomio ruku i morao prekinuti. Upisao je pravo. Za vrijeme studiranja, s prijateljem Dubravkom Čipčićem, na crno je mijenjao devize u dinare i obrnuto, od čega je dobro živio. Specijalizirao je kazneno pravo i otvorio odvjetnički ured.

"Ako potekneš otkud sam ja potekao, onda ti jedino preostaje biti fajter. Ako nisi borac i ne znaš gristi, ništa nisi napravio. Među vukovima treba zavijati", govorio je.

Zastupao je stožernoga brigadira HV Milu Dedakovića Jastreba, zapovjednika obrane Vukovara, bio je prvi hrvatski odvjetnik u Haagu na Međunarodnome sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, zastupao je generala HVO-a Tihomira Blaškića, branio okrivljenike u financijskom inženjeringu te generala HV-a Vladimira Zagorca.

Autori serijala 'Dosje Jarak', Andrija JarakDario Todorović, priznaju da im je priča o Ivani Hodak jedna od najtežih s kojom su se susreli tijekom karijere. Posebno zbog toga što prvi put pred kamerama o odlasku svoje kćeri govori odvjetnik Zvonimir Hodak.

Osim njega, o tragičnom odlasku Ivane Hodak pred kamerama 'Dosjea Jarak' govore i njezina majka Ljerka Mintas Hodak, najbolja prijateljica, glumica Jelena Perčin, novinarka Ana Raić te tadašnji ravnatelj policije Vladimir Faber.

Dosje Jarak' - na RTL-u, 14. prosinca od 21.15 sati. Dan ranije, gledatelji 'Dosje Jarak' mogu pogledati ekskluzivno na platformi Voyo!


Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.