Nakon što su istražili Istru i važnost kozarstva, selimo se u bogatu Slavoniju – hrvatsku riznicu žita, hrane i svinjogojstva. Ova regija, poznata po svojim delicijama, postaje nova kulisa izazova za natjecatelje.

Natjecatelji na 'Farmi' dobit će nekoliko zadataka koji obilježavaju ovu hrvatsku regiju.
"Učimo dalje o našoj bogatoj hrvatskoj kulturi i tradiciji. Stižemo u riznicu hrane i svinja – idemo u Slavoniju!" najavio je mentor Marinko nove zadatke.
Obitelj će ovog tjedna imati pune ruke posla: u dvorištu će morati izgraditi svinjac, dok će sluge dobiti izazov pripreme slavonskih specijaliteta – čvaraka i salenjaka. Marinko je slugama i vođi obitelji Harisu pojasnio što se od njih očekuje.
Čvarci su više od hrane – simbol su zajedništva i vrijednog rada, a salenjaci, mirisni kolačići punjeni domaćim pekmezom, dio su gotovo svake proslave i okupljanja. Kvalitetni čvarci zahtijevaju preciznost, znanje i iskustvo, a salenjaci – kolači napravljeni od tijesta sa svinjskom masti i punjeni pekmezom ili džemom – često zadaju muke i iskusnim domaćicama.
"Mislim da će im teže pasti ovaj slatki dio zadatka", iskreno je priznao Marinko.
Vrckava Slavonka Manuela, iako bez prethodnog iskustva u pripremi slavonskih delicija – kako je i sama iskreno priznala – s velikim je entuzijazmom pristupila izradi probnih čvaraka. Unatoč početnoj nesigurnosti, pokazala je želju da dostojno predstavi svoju regiju i njezinu kulinarsku baštinu.

Manuela je donijela probne čvarke na degustaciju koju su obavili članovi žirija – Nikolina, Patrik, Dejan i Haris – kako bi na vrijeme uočili što valja doraditi do konačnog ocjenjivanja mentora Marinka. Dok je Nikolina pohvalila teksturu čvaraka, Dejan je dao praktičan savjet: pri kraju pripreme dodati malo mlijeka kako bi se poboljšala boja i okus, što je stari trik slavonskih domaćina.
"Možda je koji zagorio, ali ćemo se za petak i Marinkovo ocjenjivanje dodatno potruditi. Netko će cijelo vrijeme miješati i paziti da čvarci ne zagore", rekla je Manuela.
Značajnu ulogu odigrali su i Dalmatinci Anđela i Ivan, koji su se hrabro upustili u pripremu čvaraka.
"Mi Dalmatinci sve možemo, od čvaraka, kulena do ribe!" rekla je Anđela, a Ivan je dodao: – Pokazali smo Slavoncima kako se to radi!

Anđela, majka trojice sinova i domaćica s bogatim iskustvom života na selu, okušala se i u izradi salenjaka, dok je Manuela pomagala pri odabiru oblika kolačića.
"Da sam znala da će me jedan ovako jednostavan kolač toliko nanervirati, prije bih ga naučila raditi", našalila se Manuela.
Neki baš i nisu ljubitelji kolača, no bez svakodnevnog pristupa slasticama na 'Farmi' – mišljenje bi se lako moglo promijeniti:
"Malo sam specifičan po pitanju kolača, ne volim baš sve. Ali s obzirom na to da sam ovdje u manjku šećera, vjerojatno će mi se i salenjaci svidjeti", rekao je sa smiješkom Mario.

Kako će se farmeri snaći u slavonskim izazovima i hoće li uspješno predstaviti jednu od najbogatijih hrvatskih regija? Odgovore donose nove epizode 'Farme' – od ponedjeljka do petka u 20:15 sati na RTL-u! Show je dostupan i na platformi Voyo.
POGLEDAJTE INTERVJU S NIKOLINOM PIŠEK U PODCASTU 'SPILL THE TEA':