Hell's Kitchen Hrvatska

Pripremite dušenu janjetinu i palentu za Uskrs po receptu Ivana Vrbanca!

Sous chef iz 'Hell's Kitchen Hrvatska' Ivan Vrbanec podijelio je s nama recept za dušenu janjetinu i kremastu palentu, jelo savršeno za ukusan uskrsni ručak

RTL.hr
29.03.2024 17:00

U nastavku donosimo recept za dušenu janjetinu i kremastu palentu sous chefa Ivana Vrbaneca.

Janjeći but mariniramo sa soli, paprom, ružmarinom i maslinovim uljem.

Zagrijemo široki plitki lonac ili veliku tavu i  zapečemo butić sa svih strana. Izvadimo iz posude, deglaziramo bijelim vinom i kad alkohol ispari dodamo vode da prekrijemo dno. (u ovoj fazi, malim sitom pokupimo sve nečistoće iz lonca).

Vratimo butić u lonac, namjestimo na srednju vatru i poklopimo. Sad kreće igra strpljenja jer moramo dodavati tekućinu malo po malo, a to je dosta bitno da na kraju dobimo lijepi umak.

Dodajemo dva puta vodu, zatim jednom bijelo vino i tako ponavljamo cca sat i pol do dva sata, ovisno o veličini buta. Tekućinu uvijek držimo na dva, tri centimetra i gledamo da ne podlijevamo preko mesa. Kad vam butić dobije lijepu boju s donje strane, okrenite i nastavite s laganim podlijevanjem. Bitno je držati posudu poklopljenu cijelo vrijeme.

Kad vam je meso gotovo, izvadite ga iz posude.

Umak opet procijedite kroz sito, dodate malo maslaca da ga povežete i dobite glaze. Po želji možete dodati ukiseljene kapare i sitno sjeckani ružmarin.

Uz to servirajte kremastu palentu koju kuhate u omjeru 1/4 (možete pomiješati temeljac i mlijeko 50/50). Kad vam je palenta kuhana dodajte žlicu mascarponea, parmezana i dobro sve umiješajte van vatre.

 Show 'Hell's Kitchen Hrvatska' gledajte na RTL-u i platformi Voyo!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO OD 'HELL'S KITCHEN HRVATSKA':