U nastavku donosimo recept za dušenu janjetinu i kremastu palentu sous chefa Ivana Vrbaneca.
Janjeći but mariniramo sa soli, paprom, ružmarinom i maslinovim uljem.
Zagrijemo široki plitki lonac ili veliku tavu i zapečemo butić sa svih strana. Izvadimo iz posude, deglaziramo bijelim vinom i kad alkohol ispari dodamo vode da prekrijemo dno. (u ovoj fazi, malim sitom pokupimo sve nečistoće iz lonca).
Vratimo butić u lonac, namjestimo na srednju vatru i poklopimo. Sad kreće igra strpljenja jer moramo dodavati tekućinu malo po malo, a to je dosta bitno da na kraju dobimo lijepi umak.
Dodajemo dva puta vodu, zatim jednom bijelo vino i tako ponavljamo cca sat i pol do dva sata, ovisno o veličini buta. Tekućinu uvijek držimo na dva, tri centimetra i gledamo da ne podlijevamo preko mesa. Kad vam butić dobije lijepu boju s donje strane, okrenite i nastavite s laganim podlijevanjem. Bitno je držati posudu poklopljenu cijelo vrijeme.
Kad vam je meso gotovo, izvadite ga iz posude.
Umak opet procijedite kroz sito, dodate malo maslaca da ga povežete i dobite glaze. Po želji možete dodati ukiseljene kapare i sitno sjeckani ružmarin.
Uz to servirajte kremastu palentu koju kuhate u omjeru 1/4 (možete pomiješati temeljac i mlijeko 50/50). Kad vam je palenta kuhana dodajte žlicu mascarponea, parmezana i dobro sve umiješajte van vatre.
Show 'Hell's Kitchen Hrvatska' gledajte na RTL-u i platformi Voyo!
POGLEDAJTE BONUS VIDEO OD 'HELL'S KITCHEN HRVATSKA':