Toma

Ona je bila posljednja supruga Tome Zdravkovića, a nije mu branila ništa pa ni nova zaljubljivanja: 'Nisam ga htjela mijenjati'

Toma Zdravković je s Gordanom bio u braku 18 godina i s njom dobio sina Aleksandra, a ona je ostala uz njega sve do njegove smrti

RTL.hr
07.05.2024 10:00

Toma Zdravković, legendarni pjevač narodne glazbe, o čijem životu je napravljena serija 'Toma' koju možete gledati na RTL-u i plaftormi Voyo, bio je poznat kao miljenik žena, ali posljednja ljubav njegova života bila je Gordana, s kojom je godinama živio u Americi i s kojom ima sina Aleksandra

Nakon kratkotrajne, ali velike ljubavi s Nadom,  Toma je otputovao prvo u Kanadu, a potom se u prosincu 1974. godine uputio u Ameriku, gdje je upoznao svoju četvrtu suprugu, Gordanu, s kojom je ostao do kraja života. Bez novca i u uvjerenju kako će uskoro umrijeti zbog zdravstvenih problema, Toma je Gordanu upoznao sasvim slučajno u Torontu, gdje je ona radila kao frizerka.  

Toma
Toma FOTO: RTL

"Mene nije upoznao u kafani, upoznao me je u frizerskom salonu. Kao i u filmu. Neko ga je poslao kod nekog tko zna srpski da se ošiša. Došao je pripit i pitao može li se ošišati. Tako je sve počelo. Kada bih se ponovno rodila, izabrala bih sve isto. Ne bih mijenjala ništa, bilo je i lijepog i manje lijepog, ali uvijek zanimljivo. Nikad se nisam ljutila kada je ostajao u kafani, nisam ga sputavala ni u čemu. Kafana je bila njegova druga kuća, nisam ga htjela mijenjati, bila sam tu da ga pratim. Živio je kako je želio, s obzirom da je bio i bolestan, željela sam da živi punim plućima", ispričala je svojevremeno Gordana.   

U vrijeme kada su Tomu otpisali kolege, prijatelji pa čak i liječnici, Gordana je stala uz njega i inzistirala na braku. Unatoč sve lošijem zdravlju, morao je u bolnicu, gdje su ga dva puta operirali. Iako je nastavio piti i pušiti, njegovo se stanje privremeno stabiliziralo. Nakon rođenja sina Aleksandra u Torontu, Toma se s obitelji krajem 1978. vratio u Jugoslaviju i snimio novi album.

Toma
Toma FOTO: Aleksandar Letić

Nakon što je Toma preminuo 1991. godine, Gordana se sa sinom Aleksandrom ponovno vratila u Ameriku, a kasnije je ispričala kako je to bila Tomina želja.  

"On je jedini koji mi je govorio da uzmem dijete i da idem odavde jer se sprema rat. Govorio je: 'Molim te, idi, ne želim da dijete doživi rat.' Uzela sam dijete i otišla. Možda i ne bih otišla da to nije bila njegova želja", rekla je Gordana.  

Jednom prilikom Toma je sam izjavio da ga je ljubav uvijek pokretala, pogotovo ona nesretna. Neprekidno je tražio srodnu dušu koja će razumjeti njegove osjećaje.

Toma
Toma FOTO: Aleksandar Kujučev

"Život s Tomom nije bio lak, ali nije bio ni težak. U početku je bilo vrlo konfuzno. Imala sam 25 godina kada smo se upoznali, a on je bio 12 godina stariji. Bio je oformljena ličnost i morala sam to prihvatiti. Nisam ga htjela mijenjati. Morala sam se uklopiti u njegov život", ispričala je Gordana, koja je s Tomom u braku provela 18 godina. 

"Sve njegove gluposti, ali i lijepe stvari, to je bio on. Stvarno je bilo nemoguće tu nešto promijeniti. Ponekad sam samo htjela pomoći mu u određenim situacijama, ali nikad mu nisam nešto branila ili se svađala, već sam samo govorila: 'Proći će to, pusti, ako si se zaljubio, odljubit ćeš se'", rekla je.  

Seriju 'Toma' gledajte od 20.15 na RTL-u, a nastavke pratite svaki radni dan u istom terminu. 24 sata prije prikazivanja na televiziji epizode serije 'Toma' dostupne su za gledanje na platformi Voyo.

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO IZ 'BRAKA NA PRVU':