Toma

Ovo su najljepše pjesme Tome Zdravkovića: U njima je otkrio s čime se borio i zbog čega je patio

Toma je za sobom ostavio hitove koji su i danas omiljeni među brojnim generacijama

RTL.hr
07.05.2024 16:00

Legenda narodne glazbe, Toma Zdravković, o kojem je snimljena serija 'Toma', iza sebe je ostavio bogato glazbeno nasljeđe, a njegove pjesme žive i danas. Pjesme koje su i danas veliki hitovi su ga nadživjele, što je bila i njegova želja.     

Toma je rođen 1938. godine u Aleksincu. Trbuhom za kruhom krenuo je u Beograd, gdje je pokušao napraviti karijeru svjestan svojih pjevačkih kvaliteta. Međutim, glazbena scena tadašnje Jugoslavije nije odmah prepoznala njegov talent. Legenda kaže da je čuvena pjevačica Silvana Armenulić jednog dana zatekla Zdravkovića na klupi u parku te, svjesna njegove teške situacije, ponudila mu da nastupa na njezinim koncertima. Kao znak zahvalnosti, Zdravković je napisao pjesmu "Šta će mi život bez tebe dragi", koja je postala jedan od njezinih najvećih hitova.   

Zahvaljujući Silvani, Toma je ostvario sjajnu karijeru i za sobom ostavio hitove koji su i danas omiljeni među brojnim generacijama. Većinu tekstova svojih pjesama napisao je sam, a one su autobiografske prirode. Najčešće su to kafanske i ljubavne pjesme koje govore o neuzvraćenim ljubavima i patnjama.  

Silvana i Toma, serija Toma
Silvana i Toma, serija Toma FOTO: RTL

"Da l' je moguće"

Nastala 1987. godine, jedna je od najvećih i najljepših hitova Tome Zdravkovića u kojoj govori o neprežaljenoj ljubavi i boli.  

"Danka"

Pjesma koja je snimljena 1990. godine, ubrzo je postala veliki hit. Danka, kojoj je Zdravković posvetio stihove ove pjesmu, dugo je bila ljuta na njega, baš iz razloga jer je prema njemu gajila prijateljske osjećaje. Toma Zdravković posvetio ju je Danki Novović, čuvenoj voditeljici i jednoj od najpopularnijih TV lica stare Jugoslavije. 

Toma
Toma FOTO: Toma

"Dotak'o sam dno života"

Vremenom su se rodile brojne teorije o tome na što je zapravo mislio kada je rekao da je dotakao dno života u pjesmi iz 1984. godine.

"Shvatio sam da ništa nisam napravio, a budući da sam bio siguran u sebe, htio sam probati nešto novo. U Njemačkoj sam pjevao u bordelima u koje dolazi naš svijet. Za te ljude tisuću maraka je bogatstvo i kad ih imaju po prirodi stvari postaju bahati, guraju sto maraka, hoće te kupiti. U Kanadi sam znao gdje ću raditi, da neću pjevati u Hiltonu ili Holiday Innu. Ljudi koji su me slušali bili su pažljivi dok me nisu izgustirali. Onda su se počeli se sprdati, govoriti da sam propao, da nemam gdje pjevati i doslovno sam dotakao dno života", rekao je Zdravković kada su ga pitali o riječima ove pjesme. 

"Kafana je moja istina"

Pjesma nastala 1990. godine smatra se posljednjim hitom Tome Zdravkovića. U ovoj pjesmi, Toma je opisao svoj život, a može se naslutiti da je u njoj dao i razloge za svoje neuspjele brakove. 

Toma
Toma FOTO: Aleksandar Kujučev

"Prokleta nedelja"

Tko je Marija koju je opjevao u pjesmi iz 1979. godine? Marija je osvojila njegovo srce, ali ga je napustila jedne nedjelje. Od tog trenutka nedjelja za njega postaje prokleto vrijeme. Tog dana, sve se promijenilo u njegovu životu

"Za Ljiljanu"

Još jedan kafanski hit za sva vremena. Pjesma je nastala 1982. godine kada je Toma Zdravković na snimanju serije "Doktorka na selu" upoznao glumicu Ljiljanu Blagojević. Dugo se nije znalo tko je Ljiljana kojoj je Toma posvetio ovu pjesmu dok njezina kći Kalina Kovačević nije u jednoj emisiji otkrila da je inspiracija bila njena majka. 

Toma
Toma FOTO: Aleksandar Letić

"Šta je to u meni"

Njegova posljednja supruga Gordana u jednom je intervjuu ispričala kako je u ovoj pjesmi zapravo odgovorio na svoje stalno traganje za time što je to u njemu tako tužno.   

Seriju 'Toma' gledajte od 20.15 na RTL-u, a nastavke pratite svaki radni dan u istom terminu. 24 sata prije prikazivanja na televiziji epizode serije 'Toma' dostupne su za gledanje na platformi Voyo.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO IZ 'BRAKA NA PRVU':