Toma

Tko je bila Tomina Slavica? Prvoj ljubavi otpjevao je najtužnije stihove, a umrla je s niti 20 godina

Najtužnija i prva autorska pjesma Tome Zdravkovića, napisana i otpjevana samo jednom, posvećena je Slavici, prvoj velikoj ljubavi istinskog boema i legendarnog pjevača

RTL.hr
01.05.2024 10:00

Nakon što je film 'Toma' postigao veliki uspjeh, sada publika ima priliku pratiti istoimenu seriju na RTL-u svakog radnog dana, a epizode su dostupne i na platformi Voyo 24 sata prije prikazivanja na televiziji. Za razliku od filma, serija pruža detaljniji prikaz života legendarnog pjevača Tome Zdravkovića i priče o svim njegovim ženama. U prvoj i drugoj epizodi fokus je na Slavici, koju tumači izvrsna mlada glumica Iva Ilinčić, prvoj velikoj ljubavi slavnog pjevača te ženi kojoj je posvetio svoju prvu autorsku pjesmu "Buket belih ruža".

Pjevao je za Danku, Ljiljanu, Sanju, Branku, Nadu, Jelenu, Anđelu, Anu, Aleksandru, Dijanu, Fatimu, Mirjanu, Martu, ali malo ljudi zna da je jednoj Slavici, u koju je bio smrtno zaljubljen, posvetio najtužniju pjesmu. 

Toma
Toma FOTO: RTL

Najtužnija pjesma Tome Zdravkovića, napisana i otpjevana samo jednom, posvećena je jednoj Slavici plave kose i plavih očiju. Radi se o pjesmi "Buket belih ruža" koja možda nije među njegovim najvećim hitovima, ali svakako krije najtužniju, pa čak jezivu istinitu priču o njegovoj prvoj ljubavi koja je preminula prije nego što je napunila 20 godina.

Toma Zdravković je u Tuzli, dok još nije bio poznat, upoznao studenticu Slavicu. Bio je toliko zaljubljen da je maštao o tome da se oženi njome, ali je iz njenog dnevnika doznao detalje o njenom intimnom životu s poznatim i nepoznatim muškarcima, što ga je jako potreslo. Toma i Slavica su se često svađali i raskidali, iako su oboje gajili snažna osjećanja jedno prema drugom.

Do definitivnog prekida došlo je u Beogradu kada je Toma došao na probu kako bi dobio angažman u jednom kafiću.

"Uhvatila me strašna trema, jer su tada u caffe baru u Bezistanu svirali najbolji glazbenici, a da sve bude gore, na probi su se našli i slavni nogometaši Dragoslav Šekularac i Zoran Miladinović. Ta velika imena podsmjehivala su mi se dok sam pjevao... Utučen i iskompleksiran, uopće nisam primijetio da Slavica sjedi sa Zoranom i s njim čavrlja kao sa starim prijateljem. Shvatio sam da tu nešto nije u redu tek kada sam im prišao. Pred cijelim društvom rekla je da mora obići neke prijateljice. Što sam mogao nego se složiti. Vratio sam se u pustu sobu hotela "Balkan", a ona se pojavila tek poslije ponoći", ispričao je svojevremeno u jednom intervjuu Zdravković.

Toma
Toma FOTO: Aleksandar Kujučev

Toma se vratio kafanama i nastavio je pjevati. Dugo vremena nije čuo ništa o Slavici, iako je znao da je u Sarajevu. A onda, jednog ljetnog dana 1963. dok je nastupao na crnogorskom primorju, stigao je telegram koji je promijenio sve. Liječnik koji je liječio Slavicu obavijestio ga je da je ona teško, neizlječivo bolesna i da ga želi vidjeti. Kada je stigao u Sarajevo, gotovo je nije prepoznao jer je izgubila trideset kilograma.

"Jednog dana vraćajući se s plaže, svratio sam do recepcije. Rekli su mi: "Imaš telegram". Meni se godinama nitko nije javljao, niti od kuće, niti s bilo koje strane. Ma, ni moji iz Pečenjevca, sela prema Leskovcu, nisu mogli znati gdje sam. Ja sam se od njih odmaknuo i išao od kafane do kafane, po cijeloj zemlji... Uzmem telegram, a u njemu stoji da se hitno javim jednom liječniku u sarajevskoj bolnici. Liječnik, koji je poslao telegram, dodao je da je Slavica teško bolesna i da me želi vidjeti. To me je totalno šokiralo", ispričao je Zdravković kasnije.

Toma zbog nastupa nije mogao ostati sa Slavicom, a nekoliko dana kasnije stigao mu je novi telegram s viješću da je njegova ljubav preminula. Shrvan bolom, Toma je uradio ono što je najbolje znao - napisao joj je stihove. Tako je nastala pjesma "Buket belih ruža", koju je otpjevao samo jednom.

"Umrla je u Sarajevu, sahranjena je u rodnom Travniku, a ja sam stigao na svježu humku, tek da položim buket bijelih ruža. Sedam-osam godina kasnije, baš u Travniku, prvi put sam javno pjevao pjesmu posvećenu njoj koja je bila ogledalo našeg života. Izveo sam je tada i nikad više. Plakao sam ja, plakala je cijela sala. To nije bio koncert, već sprovod", prisjetio se legendarni pjevač kasnije.

Od 30. travnja seriju 'Toma' gledajte na RTL-u od 20:15 sati te na platformi Voyo 24 sata prije prikazivanja na televiziji. 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO IZ 'BRAKA NA PRVU':