Toma

Tragična smrt Silvane Armenulić i danas je misterij: Legendarna pjevačica predosjetila svoju sudbinu?

Glazbena diva 60-ih i 70-ih godina, Silvana Armenulić, izgubila je život u teškoj prometnoj nesreći 1976. godine, sa samo 37 godina na vrhuncu svoje slave

RTL.hr
08.05.2024 08:00

Nezaboravna pjevačica narodne glazbe, Silvana Armenulić, bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda bivše Jugoslavije i jedna od najbližih suradnica legendarnog pjevača Tome Zdravkovića. Njezina smrt, koja se dogodila u tragičnoj prometnoj nesreći 1976. godine, i nakon 47 godina ostala je veliki misterij. Silvaninu životnu priču pogledajte u seriji 'Toma' svaki radni dan na RTL-u u večernjem terminu te na platformi Voyo 24 sata prije prikazivanja na televiziji. 

Silvana je život izgubila u dobi od samo 37 godina u teškoj prometnoj nesreći dok se vraćala s koncerta. Nesreća se dogodila na magistralnom putu Beograd – Niš, nedaleko od Kolara, 10. listopada 1976. godine, a automobil je bio u potpunosti uništen. Osim nje, u nesreći su život izgubili i šef narodnog orkestra Radio Beograda Miodrag Rade Jašarević, koji je vozio automobil te Silvanina sestra Mirjana Barjaktarević, koja je bila u šestom mjesecu trudnoće.  

Silvana je iza sebe ostavila 12-godišnju kćer Gordanu i supruga, tadašnjeg poznatog tenisača Radmila Armenulića. U automobilu je, prema navodima, trebala biti i treća sestra, Dina Barjaktarević Nikolić

Silvana i Toma, serija Toma
Silvana i Toma, serija Toma FOTO: RTL

Istraga i rekonstrukcija nesreće doveli su do zaključka da se vozilo u kojem su bili Silvana, njena sestra i Miodrag Jašarević kretalo brzinom od 150 km/h. Iznenada je u jednom trenutku vozilo skrenulo u suprotnu traku i došlo je do sudara. Kamion koji je dolazio iz suprotnog smjera nije uspio na vrijeme zakočiti. 

Te godine, Silvana je bila meta brojnih kritika zbog svog pojavljivanja u kupaćem kostimu u novogodišnjem programu. Osim toga, navodno ju je u to vrijeme proganjao jedan službenik državne sigurnosti, kojeg je ona odbijala jer je bila udana za tenisača Radmila Armenulića, s čime se on nije želio pomiriti. Time je njena smrt poprimila i političke konotacije, a mnogi i danas tvrde kako se nije radilo o nesretnom slučaju, već o planiranom ubojstvu. 

Rođena kao Zilha Barjaktarević, već sa 16 godina započela je svoju glazbenu karijeru pod umjetničkim imenom Silvana, pjevajući po sarajevskim kafanama. Ozbiljnije se posvetila glazbi nakon što je harmonikaš Ismet Alajbegović primijetio njezin talent u Sarajevu. Pjevanjem je pomagala prehraniti svojih devetero braće i sestara, o kojima je njezina majka morala sama voditi brigu nakon što joj se otac odao alkoholu i napustio obitelj. 

Glazbenu divu 60-ih i 70-ih godina karakterizirao je ne samo raskošan glas, već i izuzetna ljepota, karizma i neodoljiv šarm. Svojom interpretacijom i stilom oblačenja, postavila je nove standarde na estradi.  

Silvana Armenulić
Silvana Armenulić FOTO: YouTube Screenshot

Zanimljivo je da je nekoliko mjeseci prije tragične smrti, Silvana u jednom od intervjua izjavila: "Nemojte me zaboraviti", što može sugerirati da je imala predosjećaj da će se nešto dogoditi.

Silvanin suprug, Radmilo Armenulić, jednom je prilikom otkrio da na svaku godišnjicu Silvanine smrti posjećuje njezin grob, a na grobu je postavio dva bijela goluba od mramora. 

"Uvijek mi je teško kada moram pričati o njezinoj pogibiji. Prihvatio sam ono što je pisalo u policijskom izvještaju, a poslije su mi rekli da je možda i ona bila za volanom. Sve te priče koje se vezuju za njezinu smrt smatram kafanskima. Na svaku godišnjicu Silvanine smrti idem na njezin grob, a nekad odem i bez nekog formalnog povoda. I naša kći Gordana uvijek sama posjećuje majčin grob, ne voli ići kada je gužva. Nerado o tome govori, što je razumljivo jer je imala samo 12 godina kada je Silvana poginula. Pamtim je kao osobu koja je bezgranično bila hrabra, ničega se nije bojala. Voljela je brz život i uzbuđivale su je opasnosti. Jednom je u Njemačkoj zalupila vrata stana, a ključ je ostao s unutrašnje strane. Izišla je na rub zgrade širok oko 40 centimetara po kome je, na visini od dvadeset metara, obišla kuću i kroz prozor na kupaonici ušla u stan. A kao supruga i prijateljica bila je nježna, pažljiva i blagodata", rekao je Radmilo Armenulić. 

POGLEDAJTE VIDEO IZ SERIJE 'TOMA':

Toma Zdravković bio je jedan od najbližih suradnika Silvane Armenulić. Upoznali su se na klupi u parku u Leskovcu, u kojem je ona nastupala. Toma je tada bio u teškoj situaciji, a Silvana mu je ponudila da nastupa na njezinim koncertima. U znak zahvalnosti, Toma je napisao pjesmu "Šta će mi život", koja je postala jedan od Silvaninih najvećih hitova. 

Zahvaljujući njoj, Toma je izgradio blistavu karijeru. Dobro je poznato kako je Toma čitavo vrijeme bio potajno zaljubljen u Silvanu, koja je za njega bila nedostižna. To je znala i Tomina supruga Gordana.  

"Među njima je postojalo veliko prijateljstvo, ali ona je za njega bila nedostižna. Vjerujem da nikada nije imao hrabrosti ni kazati joj da je voli. Kada je poginula, bio je očajan. Sjećam se da nam je Lepa Lukić to javila. Nikada ga takvog nisam vidjela, toliko tužnog", ispričala je Gordana. 

Silvaninom smrću bavili su se mnogi mediji, a neki su čak tvrdili kako je njezinu smrt naručila služba državne sigurnosti jer se nije željela upustiti u aferu s jednim od njihovih službenika. No, do danas to nije potvrđeno. 

Seriju 'Toma' gledajte od 20.15 na RTL-u, a nastavke pratite svaki radni dan u istom terminu. 24 sata prije prikazivanja na televiziji epizode serije 'Toma' dostupne su za gledanje na platformi Voyo.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO IZ 'BRAKA NA PRVU':