Toma

Životnu bitku izgubio je samo 20 dana nakon posljednjeg nastupa: 'Vaš Toma je upravo održao svoj posljednji koncert'

Posljednjih godina svog života često je pjevao i uživao u tome, kao da je slutio da se bliži kraj

RTL.hr
11.05.2024 10:00

Nije tajna da je Toma Zdravković patio zbog svoje sklonosti ženama, alkoholu i kocki, zbog koje je napisao neke od najljepših pjesama, ali koje su ga polako ali sigurno uništavale. Godine 1987., bolest ga je još jednom slomila, a on je na jesen krenuo na turneju nazvanu "Oproštajni koncerti", čime se bavi i posljednja epizoda serije 'Toma'.

Prije nego što je nastupio na svom posljednjem velikom koncertu, Toma je imao želju da se pozdravi sa svojim prijateljima. Dvorane u Beogradu bile su svake večeri pune, ali Toma je želio održati intiman koncert za svoje prijatelje u kafani "Dva jelena", gdje je često svraćao i pjevao, čak i bez honorara.  

Nažalost, stara knjiga dojmova, koja bi bila svojevrsno svjedočanstvo te večeri, u međuvremenu je ukradena. Ipak, poznato je da je Toma te noći pjevao za "odabrano društvo", među kojima su bili Cune Gojković, Seka Sablić, Tanja Bošković, Milovan Ilić Minimaks, Danica Maksimović... 

Toma
Toma FOTO: Aleksandar Kujučev

Toma je opušteno šetao među stolovima, kao da se sa svakim od prisutnih opraštao kroz svoje stihove i pogled u oči. Gosti su osjećali da je to bio posljednji kafanski nastup ovog boema. Nije bilo uobičajene kafanske atmosfere, plesanja, bacanja čaša... Umjesto toga, pjesme su pratili dostojanstveni aplauzi, a nabujale emocije povremeno su se iskazivale kroz snažne zagrljaje i suze u očima. 

Posljednjih godina svog života često je pjevao i uživao u tome, kao da je slutio da se bliži kraj. 

Zdravković se s publikom oprostio albumom "Kafana je moja sudbina" 1990., samo nekoliko mjeseci prije nego što ga je bolest prikovala za krevet u bolnici VMA u Beogradu. 

Svoj veliki posljednji koncert održao je 10. rujna 1991. u Podgorici. Samo 20 dana kasnije, 30. rujna, nakon osamnaest godina borbe s rakom mokraćnog mjehura, izgubio je bitku. Umro je slavan, voljen i siromašan. Unatoč tome što je mnogo radio, često je spavao na klupi jer nije imao novca za smještaj.

Od publike se oprostio riječima: "Vaš Toma Zdravković je upravo održao svoj posljednji koncert". 

Seriju 'Toma' gledajte od 20.15 na RTL-u, a nastavke pratite svaki radni dan u istom terminu. 24 sata prije prikazivanja na televiziji epizode serije 'Toma' dostupne su za gledanje na platformi Voyo.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO IZ 'BRAKA NA PRVU':