Toma

Znate li koja se priča krije iza pjesme 'Za Ljiljanu'? 'Vjerojatno sam mu bila draga i simpatična'

Jedan od najvećih jugoslavenskih pjevača, Toma Zdravković, autor je brojnih neprolaznih pjesama, a među njima ističe se hit "Za Ljiljanu" koji je nastao kao poklon dami koja je osvojila njegovo srce

RTL.hr
08.05.2024 21:00

Toma Zdravković, jedan od najpoznatijih pjevača i kantautora s prostora bivše Jugoslavije, poznat je po svojim emotivnim pjesmama koje su osvojile srca mnogih. Među brojnim hitovima koje je Toma stvorio, posebno mjesto zauzima pjesma "Za Ljiljanu", koja je postala nezaobilazni klasik i ostala je jedna od najljepših ljubavnih zapisa jugoslavenske glazbene scene. Seriju 'Toma' gledajte svaki radni dan na RTL-u u večernjem terminu te na platformi Voyo 24 sata prije prikazivanja na televiziji. 

Toma je poznat po pjesmama koje je često posvećivao ženama, a koje su ostavile snažan utisak na njega. "Za Ljiljanu" je jedna od tih pjesama koja je rođena kao svojevrsni poklon dami koja je osvojila srce ovog poznatog pjevača i boema. 

"Za Ljiljanu" je pjesma koja je mnoge dirnula svojom iskrenom i dubokom emocijom, a mnogi su se zapitali o kome je zapravo riječ u ovoj pjesmi i kakva je priča iza nje. 

Pjesma "Za Ljiljanu" nastala je kao posveta glumici Ljiljani Blagojević. Priča iza ove pjesme seže u 1982. godinu kada je Toma Zdravković radio glazbu za seriju "Doktorka na selu". U jednoj od epizoda serije, Toma je i sam glumio muzičara, a tada mu je za oko zapela šarmantna glumica Ljiljana Blagojević koja je tumačila lik mlade doktorice. 

Toma
Toma FOTO: Toma

Legendarni pjevač nije skrivao svoje oduševljenje Ljiljanom te joj je otvoreno najavio da će joj posvetiti pjesmu. Toma je ubrzo ispunio svoje obećanje i napisao pjesmu "Za Ljiljanu", koja je postala veliki hit. 

Iako se dugo vjerovalo da je pjesma "Za Ljiljanu" posvećena glumici Ljiljani Blagojević, istina je otkrivena tek mnogo godina kasnije. Glumica Kalina Kovačević, gostujući u jednoj emisiji, izjavila je da ne sluša narodnjake, ali da kod kuće ima jedan album Tome Zdravkovića na kojoj se nalazi pjesma "Za Ljiljanu", koja je napisana za njenu majku.   

I sama glumica Ljiljana Blagojević kasnije je potvrdila ove navode u jednom od intervjua.  

"Točno je, stihovi te pjesme posvećeni su upravo meni. Vjerojatno sam mu bila draga i simpatična, pa sam ga inspirirala da napiše "Za Ljiljanu"", rekla je svojevremeno glumica. 

 Seriju 'Toma' gledajte svaki radni dan na RTL-u od 20:15 sati te na platformi Voyo 24 sata prije prikazivanja na televiziji. 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO IZ 'BRAKA NA PRVU':