Posljednji ovotjedni domaćin 'Večere za 5' Miljenko Kolobarić, a za desert je pripremio voćnu poslasticu naziva 'Crveno-bijela voćna delicija'.
Boban se odmah našalio vidjevši ribizle u tanjuru, nastavno na svoje viceve. ''Znaš li kolike su ribizle kod nas u Leskovcu?'', upitao ga je retoričko pitanje i nasmijao protukandidate.
''Desert je izgledao jako lijepo - kombinacija voća i slatke rolade'', komentirala je Gordana, a izgled se svidio i Stevici. ''Lijepo je izgledao, ne mogu reći. Makar mislim da mu je trebalo još vremena da se stisne'', rekao je Stevica. ''No, lijep je bio. Ničeg nije bilo previše, niti premalo i okusi su se lijepo stopili'', dodao je.
Senka je primijetila tavu za kestene kod Miljenka, a on je otkrio kako ih njegove unučice jako vole.
''Okus deserta je bio fantastičan, samo što je previše prevladao okus maline... Da je malo izbacio koju malinu'', komentirao je Boban. ''Bile su malo kisele jer nije njihovo vrijeme'', dodao je.
Domaćin Miljenko je priznao kako posebno voli ovaj kolač jer u njega idu sjeckani bademi.
Donosimo vam recept!
Sastojci za beze koru:
3 bjelanjca, 125 g šećera, prstohvat soli, 1 žličica sirćeta (ili limunovog soka), 1 žličica gustina, šaka badema (listića) i lješnjaka
Za kremu:
250 g mascarpone sira, 100 ml slatkog vrhnja, 1-2 žlice šećera u prahu, 1 žlica arome vanilije
Još: 200 g bobičastog voća – borovnice, maline i kupine (ili voće po želji), šećer u prahu za posipanje
Priprema Beze kora:
Uzmite tepsiju cca 3025 cm i obložite ga papirom. Pripremite još jedan papir sa strane i pospite ga šećerom u prahu ravnomjerno. Pećnicu uključite na 180 Celzijevih stupnjeva da se grije. Sada odvojite bjelanjca od žumanjaka. Žumanjke iskoristite za nešto drugo, a u posudu s bjelanjcima dodajte prstohvat soli i počnite mutiti mikserom uz postupno dodavanje šećera dok ne dobijete čvrst i sjajan snijeg. Smanjite mikser na najmanju brzinu, pa dodajte sirće i gustin i još jednom kratko izmiješajte. Umjesto sirćeta možete koristiti i limunov sok, a ako vas plaši da će se osjetiti sirće, budite bez brige budući da se uopće ne osjeti. Snijeg od bjelanjaca rasporedite na papir i poravnajte. Pospite odozgo mješavinom listića badema i sjeckanih lješnjaka. Stavite u zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite prvo 5-8 minuta, potom smanjite temperaturu na 160 Celzijevih stupnjeva i pecite još 15-20 min. dok površina ne postane čvrsta i ne počne dobivati boju. Pečenu koru izvadite iz pećnice i još toplu pažljivo preokrenite na prethodno pripremljeni papir posut šećerom u prahu, i ostavite tako da se ohladi. Za to vrijeme pripremite kremu.
Krema:
Mascarpone sobne temperature ubacite u plastičnu posudu, ulijte slatko vrhnje, šećer u prahu i aromu vanilije i sve zajedno izmiksajte na najmanjoj brzini dok ne dobijete gustu, ali fino mazivu kremu. Pazite da ne premutite kako krema ne bi bila prečvrsta! Bit će dovoljno mutiti minutu- dvije.
Savjet:
Ako vam se slučajno dogodi da ipak premutite kremu, samo dodajte malo mlijeka kako bi postala mekša i kremastija. Voće operite i osušite, i po potrebi nasjeckajte na sitnije komadiće. Ako koristite voće iz kompota, dobro ga ocijedite od soka. S ohlađene kore skinite papir. Premažite kremom pazeći da ne idete do samog kraja kore kako vam krema ne bi iscurila prilikom rolanja. Na kremu nabacajte voće svugdje ravnomjerno, i blago utisnite prstima u kremu. Pomoću donjeg papira pažljivo zamotajte u rolat.
Napomena:
Ne plašite se, kora neće popucati! Iako djeluje krhko i lomljivo, to je samo na površini, njena unutrašnjost je mekana i upravo ona dozvoljava rolanje. Zajedno s papirom stavite u hladnjak da se dobro ohladi i stegne, skinite papir i rolat je spreman za posluživanje. Papir možete i odmah skinuti, ali će vam onako bolje držati oblik rolata dok se krema ne ohladi i stegne.
Nove epizode 'Večere za 5' gledajte na RTL-u i platformi Voyo 24 sata prije prikazivanja na televiziji!
POGLEDAJTE BONUS VIDEO IZ 'HELL'S KITCHENA':