Večera za 5

Donosimo recept za Gorankinu 'Čarobnu tortu' koja je oduševila sve kandidate!

Goranka je spremila za desert 'Čarobnu tortu' koja je bila odlična svim kandidatima ovotjedne 'Večere za 5'

RTL.hr
07.12.2023 13:00

Kuharica Goranka Matoš pripremila je za desert 'Čarobnu tortu'. "Desert je izgledom bio prekrasan", komentirala je Vlatka. "Okus deserta, sve se fino slagalo, nije bio težak, skroz lagan, niti presladak, baš mi je odgovaralo", pohvalio je i Davor tortu. "Goga, desert ti je za čistu peticu", komentirao je Dean. 

Donosimo vam recept za Gorankinu tortu. 

Sastojci za voćnu kremu: 

600 g smrznutog šumskog voća 

150 g šećera

90 g želatine

8 žlica vode 

50 g maslaca 

Večera za 5
Večera za 5 FOTO: RTL

Sastojci za kremu od vanilije: 

600 ml mlijeka 

5 žlica šećera 

2 pudinga od vanilije 

4 dcl slatkog vrhnja za šlag 

Sastojci za biskvit:

6 jaja malo soli 

300 gr šećera 

1 vanilin šećer

280 g brašna 

1 prašak za pecivo 

40 g kakaa 

120 ml vode 

120 ml ulja

Izrada biskvita: 

Jaja razdvojite na bjelanjke i žumanjke. Bjelanjcima dodati prstohvat soli pa ih istući u čvrsti snijeg. Žumanjcima dodati šećer i vanilin šećer te umutiti dok smjesta ne postane kremasta. Polako dodajemo vodu i miksamo smjesu od žutanjaka, nakon vode na isti način dodati ulje. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijemo kroz sito kako se ne bi napravile grudice pa postepeno dodavati žlicu po žlicu suhih sastojaka u smjesu od žutanjaka koju istovremenom miksamo. Kada su svi suhi sastojci dodani u smjesu od žutanjaka koju na kraju dobro izmiksamo kako bi se mokri i suhi sastojci sjedinili. Kada je smjesa izmiksana dodajemo istučene bjelanjke i nježno miješamo ručno dok se obje smjese ne povežu. Smjesu izliti u kalup i peći cca 45 minuta na 180 stupnjeva. Gotove biskvite odvojite od kalupa i pustite da se prohlade. Izrada kreme od vanilije Dva pudinga od vanilije pomiješate sa šećerom i 8 žlica mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte pa dodajte pripremljenu smjesu. Kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne. Kada je krema gotova, prekrite ju prozirnom folijom i pustite da se prohladi. Za to vrijeme istucite vrhnje za šlag. Ohlađenu puding kremu izmiksajte pa joj dodajte šlag i ponovo izmiksajte dok se sastojci ne sjedine. 

Izrada kreme od šumskog voća: 

U šumsko voće dodajte šećer i pustite da se voće odmrzne. Želatinu otopite u malo vode i pustite prah da prah upije vodu i postane žele (cca 10 minuta). Kada je voće odmrznuto prebacite ga u lonac u kojem ćete kuhati smjesu, usitnite ga štapnim mikserom i stavite kuhati dok ne zavrije, zatim smanjite vatru i dodajte želatinu pa kuhajte kremu dok se ona potpuno ne zgusne. Ugasite peć pa dodajte maslac te promiješajte dok se maslac ne sjedini s ostatkom kreme. Smjesu prekrijte s folijom i ostavite da se ohladi. Kada su obje kreme hladne, desert je spreman za slaganje. 

Slaganje torte:

Biskvit razrežite na 4 dijela kako biste dobili 4 kore debljine oko 2 cm. Na prvu koru slažemo prvo kremu od šumskog voća, zatim kremu od vanilije pa to poklopimo s idućom korom. I tako slažemo katove dok ne iskoristimo obje smjese ( zadnja smjesa koju nanosimo je vanilija) cijelu tortu premažemo s kremom od vanilije i zagladimo rubove. Tortu ukrasimo s istučenim šlagom. Goranka je u svoj dodala malo zelene boje kako bi torta izgledala veselo i šareno.

Nove epizode 'Večere za 5' gledajte na RTL-u i platformi Voyo 24 sata prije prikazivanja na televiziji!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO IZ 'LJUBAV JE NA SELU':