Zeleni tjedan

Boravak kraj vode ima terapeutski učinak, a kandidati sedme sezone 'Života na vagi' boravili su u blizini rijeke

Petog dana RTL-ovog Zelenog tjedna fokus je na očuvanju voda

RTL.hr
14.06.2024 15:00

Ovaj se tjedan, od 10. do 16. lipnja obilježava Zeleni tjedan na RTL-u, a u fokus se stavlja važnost očuvanja okoliša i djelovanja usmjerenog na njegovu zaštitu.

Petog dana Zelenog tjedna ističe se važnost voda i njihovo očuvanje. Život je nastao u vodi, ljudski organizam je većinom sastavljen od vode, a već su prve civilizacije gradile nastambe i život upravo u blizini voda – velikih rijeka. 

Život na vagi
Život na vagi FOTO: RTL

Tako se i posljednja sezona 'Života na vagi' odvijala upravo u Karlovcu kraj rijeke. Dokazano je da boravak u blizini vode i samo gledanje u vodu pomaže mentalnom zdravlju, a takvo blago stanje uma u blizini vode je čak dobilo i svoj naziv – 'plavi um'. 

Također, znanstvenici tvrde kako plava boja, uz zelenu, ima terapeutski učinak zbog svoje valne duljine. Znanstvenici to povezuju i s evolucijom, s obzirom na to da je naš planet plavi planet te da su naši preci živjeli okruženi divljinom – otvorenim savanama i praznim obalama pa tako ima smisla da se u prirodi osjećamo opušteno. 

Život na vagi
Život na vagi FOTO: RTL

Tako je kandidatima 'Života na vagi' omogućen mir i zen za dušu i tijelo kako bi se mogli fokusirati na treninge i skidanje kilograma.

Zdravstveni problemi čovjeka, te ekološka oštećenja prirode velikim su dijelom povezani sa onečišćenjima vode i njezinim štetnim utjecajima, a suvremeni život čovjeka, ubrzan rast industrijalizacije i poljoprivrede su razlozi nastajanja otpadnih voda, a samim time i problema koje uzrokuju čovjeku i prirodi.

Neodgovornim ponašanjem se smanjuju prirodne rezerve vode zbog onečišćenja što dovodi do izuzetnih napora koji se danas ulažu u svijetu kako bi se priskrbilo dovoljno kvalitetne vode.

Mislav sa suprugom i sestrom
Mislav sa suprugom i sestrom FOTO: RTL

RTL Hrvatska ponosni vlasnik tri projekta koji su nositelji Albertovog certifikata, a jedan od njih je projekt 'Život na vagi'.

Albert certifikat, osnovan 2011. godine, podržava globalnu filmsku i televizijsku industriju u smanjenju ekoloških utjecaja produkcije i stvaranju sadržaja koji podržava viziju održive budućnosti. 

"Ponosan sam jer je dobivanje Albert certifikata potvrda da idemo u pravom smjeru. U današnjem vremenu svijest o tome koliki trag ostavljamo samim našim prisustvom na planetu, a posebno ovakvim velikim televizijskim projektima, iznimno je bitna. Briga o okolišu i prirodi postala je imperativ u nastojanju da osiguramo budućnost idućim generacijama", kazao je producent najnagrađivanijeg reality showa u domaćem eteru Vanja Meandžija i naglasio da je dobivanje Albert certifikata dokaz usklađenost sa smjernicama i propisima koji definiraju vezu s ekološkom održivošću. 

'Život na vagi' pogledajte na platformi Voyo!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO OD 'ŽIVOTA NA VAGI':