Novosti
Jedan i jedini - Luc Besson: Producent i redatelj koji osvaja pričama o neobičnim svjetovima

LUC BESSON

Jedan i jedini - Luc Besson: Producent i redatelj koji osvaja pričama o neobičnim svjetovima

Stoji iza brojnih velikih filmova, a njegovu ekscentričnost do sada su trpjele čak četiri supruge!

Svoje djetinjstvo proveo je putujući s roditeljima koji su se bavili ronjenjem. I sam je želio ostati povezan s morem – planirao se školovati za morskog biologa i specijalizirati se za rad s dupinima, no sa 17 godina je doživio tešku nesreću na ronjenju, zbog koje više ne smije zaranjati.

Nakon toga se vratio u rodni Pariz, a kada mu je bilo dosadadno u školi napisao je prve verzije Velikog plavetnila i Petog elementa. Tada je  shvatio da se želi baviti filmom, pa se vukao po setovima kada god je ulovio priliku. 

Malo po malo, krenuo je i sa svojim projektima, a neki od njih ubrzo su postali neizostavni klasici. Samo neki od najznačajnijih su već spomenuti Veliko plavetnilo i Peti element, a tu su i Taxi, Ivana Orleanska, Leon profesionalac, Transporter 2 i 3, Arthur u zemlji Minimoya, 96 sati i brojni drugi. Za neke je pisao scenarije ili ideje, a neke je i režirao.

Voli surađivati sa Jeanom Renoom i Garyjem Oldmanom, a s dvije glumice s kojima je snimao je bio u braku -  to su Maiwenn i Milla Jovovich. Glazbu u svim svojim filmovima prepušta samo jednoj osobi, svom dobrom prijatelju Ericu Serri.

U svoje filmove često ubacuje vrlo niske kadrove koje prate automobil u velikoj brzini. Tako nešto pronaći možete u Transporteru, ali i u svim nastavcima Taxija. Da se u to uvjerite, budite uz RTL večeras u 21.25 na RTL-u kad počinje 'Taxi'!

Reci što misliš!