Novosti
Slavni vestern na čijem su snimanju zamalo smrtno stradali glavni glumci i redatelj!

'DOBAR, LOŠ, ZAO'

Slavni vestern na čijem su snimanju zamalo smrtno stradali glavni glumci i redatelj!

Više od pola stoljeća Morriconeova tema filma 'Dobar, loš, zao' jedan je od najprepoznatljivijih glazbenih brojeva u povijesti filma. Čak i ako niste gledali taj vrhunski vestern, kultnu ste glazbu zasigurno čuli u brojnim drugim filmovima i serijama.

'Dobar, loš, zao', treći dio trilogije 'Dollars' redatelja Sergija Leonea, s Clintom Eastwoodom i Elijem Wallachom u glavnim ulogama, ostao je zapamćen kao najbolji vestern svih vremena, ali i kao film na čijem su se setu dogodili brojni propusti, bizarne nesreće i ozljede koje su glavne glumce i redatelja zamalo koštale života.

Donosimo vam najzanimljivije zgode, ali i nezgode sa snimanja kultnog vesterna:

1. Clint Eastwood pristao je snimati film tek nakon što mu je Leone obećao 250 000 dolara, 10% profita koji će film zaraditi u kinima u SAD-u te novi Ferrari.

2. Uogu životopisnog meksičkog bandita Tuca redatelj Leone želio je dodijeliti Charlesu Bronsonu, no glumac je već potpisao ugovor za snimanje filma ''The Dirty Dozen''.

3. Eastwood je kolegu Elija Wallacha, kojemu je to bio prvi špageti-vestern, upozorio da će talijanska ekipa biti vrlo nepouzdana kad je riječ o sigurnosti na setu. I doista je bio u pravu! Sam je Eastwood mogao vrlo lako poginuti u sceni eksplozije mosta. U filmu možete vidjeti krhotinu koja leti nekoliko centimetara iznad Clintove glave i pada u njegovoj neposrednoj blizini.

4. Wallach je slučajno popio kiselinu koju je jedan od članova ekipe zadužene za specijalne efekte ulio u bocu limunade, no uspio ju je ispljunuti na vrijeme pa nije zadobio teže posljedice.

5. Osim glavnih glumaca, i sam je redatelj Leone zamalo poginuo na snimanju filma! Demonstrirajući način na koji bi Tuco mogao posegnuti za pištoljem, nespretno je zahvatio revolver koji je opalio i ozlijedio mu preponu.

6. Wallach je bio jedan od troje ljudi na setu koji nisu trebali prevoditelja. Osim Leonea, gotovo je cijela filmska ekipa bila sastavljena od Talijana. Iako je Eastwoodu i Van Cleefu ovo bio treći film na kojem surađuju s Eastwoodom, svaki su put trebali pomoć prevoditelja. Eli Wallach također nije govorio talijanski, no s Leoneom se sporazumijevao na francuskom kojim su se obojica vrlo dobro služili. 

7. Budžet kojim je Leone raspolagao na početku snimanja iznosio je 1,2 milijuna dolara. Film je ukupno zaradio više od 25 milijuna dolara.

8. Prepoznatljiv Eastwoodov simbol u filmu je cigareta koju možemo vidjeti u gotovo svakoj sceni. Eastwood nije bio pušač i nikako se nije mogao priviknuti na cigarete pa je tijekom snimanja ponekad osjećao velike mučnine.

9. Slavni je Quentin Tarantino nekoliko puta naglasio kako je 'Dobar, loš, zao' njegov najdraži film i ''apsolutno najveće dostignuće u povijesti filma''. 

Kultni vestern gledajte u subotu u 13:05 sati na RTL-u.

Izdvojeno

Reci što misliš!