Novosti
Ova knjiga znači moć, daje nadu i nudi sve odgovore

VEČERAS U 22:55

Ova knjiga znači moć, daje nadu i nudi sve odgovore

Knjiga je oružje!

Po bespuću Amerike, opustošene nakon nuklerarnog rata, Eli (Denzel Washington) luta već trideset godina noseći sa sobom knjigu koju čuva vlastitim životom. Preživljava loveći životinje te sakupljajući  hranu i stvari ostavljene po napuštenim kućama koje će kasnije razmijeniti po okolnim selima za vodu i potrepštine nužne za preživljavanje. Kada Eli stigne u gradić koji vodi moćni gangster Carnagie (Gary Oldman), Eli se sukobi s njegovim ljudima koji nisu dorasli njegovim borilačkim sposobnostima. Carnegie je impresioniran Elijem i traži od njega da se priključi njegovoj bandi te zatraži od ljubavnice Claudije (Jennifer Beals) da pošalje svoju kćer Eliju. Carnagie želi Elija još više kad sazna da on posjeduje posljednji primjerak knjige koje se po svaku cijenu želi dočepati. 

Postapokaliptična priča „Knjiga iskupljenja“ posljednji je film braće Hughes, koji su nas zadužili nekolicinom odličnih filmova posljednjih dvadeset godina – „Menace II Society“, „Mrtvi predsjednici“ te „Iz pakla“. Redateljska pauza braće trajala je dugih devet godina, a vratili su se 2010. odličnom znanstveno-fantastičnom dramom o čovjeku na zadatku od Boga, koji čuva posljednju kopiju Biblije, knjige koja pokreće mase i donosi moć onome tko je propovijeda. S jedne strane knjiga nudi ljudima vjeru u spasenje, dok, s druge strane, u pogrešnim rukama, može postati vrlo snažno omamljujuće sredstvo. Iako funkcionira u principu kao metafora pozitivne kršćanske vjere, film među redovima nudi i dozu kritike religije, no u konačnici djeluje kao izuzetno zanimljivo i kompleksno djelo s kršćanskim motivima, borilačkim i akcijskim scenama, vrhunskim specijalnim efektima te perfektnim prizorima postapokaliptičnog svijeta. Završetak filma donosi, prema nekima razočaravajući, a prema drugima vrlo zanimljiv kraj.

Sve u svemu, ovaj vrlo neobičan film svakako je potrebno pogledati! Na kraju, dodajte tome zvjezdani tim glumaca - Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis - koji sigurno pridonose kvaliteti.

Vrhunski film ''Knjiga iskupljenja'' gledajte večeras u 22:55 na RTL-u.

Izdvojeno

Reci što misliš!