Novosti
Male tajne sa seta filma 'Ratovi zvijezda: Fantomska prijetnja'
HBO

JESTE LI ZNALI?

Male tajne sa seta filma 'Ratovi zvijezda: Fantomska prijetnja'

Povratnički film iz kultnog serijala ‘Ratovi zvijezda’ na kino-blagajnama je zaradio 650 milijuna dolara, no, za razliku od svojih prethodnika, nije osvojio nijedan zlatni kipić.

Bez obzira na to, ovaj se film iz 1999. godine i danas smatra vrhunskim filmskim spektaklom koji doista vrijedi pogledati, a osim brojnim holivudskim zvijezdama, obiluje i zanimljivim činjenicama za koje zasigurno niste čuli.

Donosimo vam 10 tajni sa seta filma ''Fantomska prijetnja''!

1. Studio 20th Century Fox prvi je trailer poslao u kina sa strogom uputom o datumu prvog prikazivanja javnosti. Jedno je kanadsko kino trailer slučajno pustilo dan ranije od dogovorenog datuma pa su zbog toga izgubili prava na prikazivanje filma.

2. Natalie Portman, koja u filmu tumači lik kraljice Amidale, propustila je premijeru u New Yorku jer je u to vrijeme bila maturantica i morala je učiti za završne ispite.

3. Scenografi su set odlučili izgraditi prema visini glumaca, tj. malo više od visine njihove glave, a zatim ga računalno nadopuniti. Svi su glumci bili podjednake visine, osim Liama Neesona koji je toliko odskakao da je ekipa morala uložiti dodatnih 150 000 dolara i renovirati set. 

4. Film je u kina poslan pod tajnim imenom ''Kuća lutaka'' kako bi se spriječili mogući piratski napadi.

5. Ewan McGregor proučavao je mnoge filmove u kojima glumi Alec Guinness, uključujući četvrtu epizodu 'Ratova zvijezda: Nova nada'. Želio je biti siguran da je pogoditi naglasak i intonaciju te da će što vjernije utjeloviti Obi-Wana.

7. Benicio Del Toro trebao je biti Darth Maul, no odustao je od filma nakon što je redatelj George Lucas izbacio većinu njegovih replika iz scenarija.

8. Ian McDiarmid bio je iznenađen kad mu je Lucas, nakon uloge u 4. epizodi serijala iz 1893. godine,  ponovno ponudio ulogu u ''Fantomskoj prijetnji'' 16 godina kasnije. Mislio je da je prestar i kako će njegova uloga Palpatinea biti dodijeljena mlađem glumcu.

9. Potpuno odjevene i našminkane, Natalie Portman i Keira Knightley bile su gotovo identične! Čak ni Keirina majka Susan Macdonald, koja je često boravila na setu, nije mogla na prvu pogoditi tko je njezina kći.

10. Neprežaljeni reper Tupac Shakur bio je veliki obožavatelj ‘'Ratova zvijezda’', a životna mu je želja bila pojaviti se u filmu. Postoje glasine da je s redateljem Georgeom Lucasom bio u kontaktu, no nažalost nije dočekao snimanje filma jer je 1996. godine tragično ubijen.

Prva dva dijela serijala ''Ratovi zvijezda'' očekuju vas u petak od 20 sati na RTL-u.

Izdvojeno

Reci što misliš!