Novosti
Umro je Stephen Hawking

na Dan π

Umro je Stephen Hawking

Pi dan 'donio' je rođenje Alberta Einsteina 14. 03. (3.14 oblik datuma u Americi) i 'uzeo' drugog teorijskog fizičara Stephena Hawkinga.

Britanski teoretski fizičar Stephen Hawking umro je u dobi od 76 godina u svojoj kući u Cambridgeu.

"Duboko smo žalosni što je naš dragi otac danas preminuo. Bio je veliki znanstvenik i izvanredan čovjek čiji će rad i naslijeđe dugo živjeti", poručila su Hawkingova djeca Lucy, Robert i Tim.

Stephen Hawking, rođen u Oxfordu 1942. godine, završio je studij fizike na Sveučilištu Oxford, a doktorsku disertaciju iz kozmologije obranio na Sveučilištu Cambridge.

1974. postao je članom Kraljevskog društva iz Londona, jednog od najstarijih znanstvenih udruženja na svijetu, a potom profesor matematike i fizike na Lucasovoj katedri Sveučilišta Cambridge, gdje su nekad predavali velikani poput Isaaca Newtona.

U mladosti je obolio od amiotrofične lateralne skleroze, paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića. Potpuno nepokretan, u kolicima, s vremenom je izgubio i sposobnost govora, pa je s okolinom komunicirao jedino uz pomoć računalnog sintetizatora glasa.

Stephen Hawking sudjelovao je u petoj sezoni najpopularnije serije "Teorija velikog praska".

Na službenoj stranici serije stoji "U znak sjećanja na Stephena Hawkinga! Bila nam je čast imati ga u 'Teoriji velikog praska'. Hvala vam što ste nas inspirirali, kao i cijeli svijet!"

Kaley Cuoco je na svome profilu objavila: "Bila mi je istinska čast surađivati s nevjerojatnim Stephenom Hawkingom. On je nas tada nasmijavao, a i mi njega. Njegov život i znanstveni radovi toliko su puta bili predmetom naše serije i svi smo zbog toga bili bolji. Nedostajat ćeš nam, ali svijet je zahvalan na znanju i hrabrosti koju si podijelio na svome životnom putu. Hvala što si svima bio inspiracija."

Seriju „Teorija velikog praska“ gledajte od ponedjeljka do petka u 21:30 na RTL2.

Izdvojeno

Reci što misliš!