Novosti
Volim te mama - al’ ne više od Dinama!

prednastavak 'Metastaza'

Volim te mama - al’ ne više od Dinama!

U petak, 20. travnja u 20 sati na RTL-u gledamo TV premijeru izvrsnog filma 'ZG80' redatelja Igora Šeregija.

Hrvatski kinohit "ZG80", koji se uspjehom u svom vikendu otvaranja našao uz bok najgledanijih hrvatskih kinoostvarenja – „Svećenikove djece“ i „Šegrta Hlapića“, je film koji nas vodi u predratno vrijeme, kada grupa mladića iz navijačke skupine Bad Blue Boysa - Buba (Filip Detelić), Fićo (Matija Kačan​), Kizo (Marko Cindrić) te mladi Krpa (Rene Bitorajac) odlaze na utakmicu obožavanog Dinama, koji u vrijeme turbulentnih događanja u Jugoslaviji, igra protiv Crvene zvezde.

Šest godina nakon “Metastaza”, Branka Schmidta, Igor Šeregi snimio je prequel “ZG80”, svoj debitantski dugometražni film, koji, iako navijačkog predznaka, zapravo priča o nostalgiji i prijateljstvu koje je definirano kodeksom navijača. To je film o jednoj subkulturi i vremenu određenom situacijom i problemima u društvu, smještenom u predratni ambijent. Jednostavno, priča je to o mladićima koje veže posebna ljubav za jedan klub,  akcijska komedija, koja, prema riječima redatelja, ima u sebi ponešto elementa road movieja. Ovaj odličan film inspiriran je stvarnim događajem (riječ je o legendarnoj utakmici odigranoj 26. studenoga 1989. na Marakani) te osobama iz Bad Blue Boys miljea, u kojem ponovno susrećemo Krpu, kojeg je utjelovio Rene Bitorajac u “Metastazama”.

"ZG80" zaokružuje događaje iz “Metastaza” iako se ne naslanja na radnju „Metastaza“, naravno, jer se radi o prednastavku, koji gledatelj može pratiti iako nije pogledao film Branka Schmidta, no ipak, vraća nas na sam početak priče o Krpi, Kizi i Deji te objašnjava njihove kasnije postupke. Snimljen na lokacijama u Zagrebu, Beogradu, Pančevu i Kragujevcu, ovaj posebni film slika je jednog vremena i stanja nacije u predratnoj Jugoslaviji, u kojem, osim Renea Bitorajca, Filipa Detelića, Matije Kačana, Domagoja Mrkonjića, Marka Cindrića i Mije Jurišića, nastupa i nekolicina sjajnih srpski glumaca, poput Marka Janketića, Miloša Timotijevića, Nikole Rakočevića, dok se u ostalim rolama pojavljuju Igor Hamer, Mario Petreković, Danica Maksimović, Mladen Andrejević, Tarik Filipović, Nataša Dangubić, Barbara Nola, Iva Stefanović i drugi.

Film je nastao u produkciji hrvatske kuće Kinoteka producenta Ljube Zdjelarevića, sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, dok scenarij potpisuju Robert Cukina, koji je događaje iz filma doista i proživio, te Ivo Balenović. "ZG80" prepoznala je i publika - na prošlogodišnjem Pulskom festivalu osvojio je nagradu publike (Zlatna vrata Pule), a bio je i najgledaniji hrvatski film 2016. godine.

Izdvojeno

Reci što misliš!