Novosti
Kako su nastali kostimi legendarne Cruelle de Vil?
Vanity Fair

IKONA STILA

Kako su nastali kostimi legendarne Cruelle de Vil?

Cruella de Vil jedna je od najpoznatijih filmskih zlikovki, ali i prava modna ikona!

Iza 71-godišnje Glenn Close na desetci su uloga u najvećim holivudskim blockbusterima, a bez obzira glumi li snažne i samouvjerene poslovne žene ili osebujne negativke, njezini filmovi uvijek uključuju originalnu kostimografiju.

Jedna od uloga koje su joj obilježile karijeru definitivno je ona Cruelle de Vil u legendarnom igranom filmu ''101 dalmatinac'', a osim njezine vrhunske glumačke predstave, vrlo dobro pamtimo jednako tako vrhunsku kostimografiju.

Sve Cruelline odjevne kombinacije nastale su prema zamisli Oskarom nagrađenog dizajnera Anthonyja Powella, a ručno ih je šivala Barbara Matera. Powell je priznao kako su inspiracija za većinu od njih bili Chanelovi komadi, a sve je obogaćeno gomilom krzna i, naravno, crno-bijelim točkicama.

Da efektna i kvalitetna kostimografija pridonosi ukupnom dojmu filma i povećava samouvjerenost glumaca na sceni, dobro zna i slavna glumica. Naime, tijekom posljednjih trideset godina, svaki ugovor koji potpisuje sadrži i odobrenje koje joj omogućuje da kostim po želji zadrži i nakon snimanja. Iako ih je isprva čuvala u posebno čuvanom skladištu u New Yorku, prošle je godina, krajem prošle godine sve je svoje sačuvane kostime iz filmova i kazališnih predstava odlučila pokloniti Sveučilištu u Indiani, tj. njihovoj poznatoj Visokoj školi za umjetost, arhitekturu i dizajn. Svi su izlošci, njih čak 47, postavljeni u školskoj galeriji te dostupni studentima i nastavnom osoblju, koji na taj način mogu crpiti inspiraciju za vlastite filmske i kazališne kostime.

Glenn Close u ulozi najpoznatije negativke na svijetu ne propustite u nedjelju, u sklopu ''Disney dana'', u 16:40 na RTL-u!

Izdvojeno

Reci što misliš!