Ostani doma
Orehnjača recepti: Saznajte kako pripremiti sočnu orehnjaču
RTL

dašak tradicije

Orehnjača recepti: Saznajte kako pripremiti sočnu orehnjaču

U kategoriji orehnjača recepti pročitajte onaj pomoću kojeg ćete dobiti izvrsni kolač

Orehnjača mnogima spada pod neizostavan dio blagdanskog stola. U kategoriji orehnjača recepti pročitajte onaj pomoću kojeg će vam ovo slasno dizano tijesto s nadjevom od mljevenih oraha uvijek ispasti savršeno. 

Za tijesto: 

  • 400 g glatkog brašna 
  • 200 ml mlijeka 
  • 60 g šećera
  • 80 g maslaca
  • 2 žutanjka 
  • 1 kvasac (svježi) 
  • pola naribane korice limuna 
  • prstohvat soli 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za nadjev: 

  • 500 g mljevenih oraha 
  • 200 ml mlijeka 
  • 150 g šećera
  • pola korice naribanog limuna 
  • 1 žlica ruma 
  • 1 jaje (za premazivanje) 

(FOTO: RTL) 

Orehnjača recepti

U zdjelu stavite kvasac koji ste prije toga razlomili, žlicu brašna, žlicu šećera i malo mlakog mlijeka, promiješajte pa ostavite u zdjeli desetak minuta. U drugoj zdjeli izmiksajte maslac sa šećerom pa dodajte brašno i mlijeko, a na kraju i pripremljeni kvasac. 

Sve zajedno izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu pa zdjelu prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplome sat vremena da se tijesto digne. 

U međuvremenu zakuhajte mlijeko sa šećerom pa mješavinu prelijte preko mljevenih oraha. Dodajte naribanu koricu limuna i rum, a po želji ubacite i malo grožđica. 

Sada tijesto podijelite na dva jednaka dijela, svaki dio razvaljajte i premažite nadjevom. Zarolajte ih i stavite u pleh za pečenje koji ste prethodno premazali uljem i pobrašnili. Orehnjače premažite razmućenim jajetom i stavite u pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva te pecite sat vremena. 

Orehnjača recepti idealni su za obiteljska okupljanja, a mnogima je upravo ovaj kolač sinonim za božićne ručkove. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!