Ostani doma
Torte recepti: Pročitajte recepte za najomiljenije čokoladne torte
Pixabay

za ljubitelje slatkoga

Torte recepti: Pročitajte recepte za najomiljenije čokoladne torte

Saznajte kako glase poznati torti recepti

Ove su dvije torte mnogim ljubiteljima čokolade omiljeni izbor. Riječ je Schwarzwald i Sacher torti, a kako glase ovi torti recepti, pročitajte u nastavku. 

Torti recepti:

Sacher torta

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

(FOTO: Pixabay) 

Za pripremu vam je potrebno: 

  • 6 jaja 
  • 140 g maslaca
  • 110 g šećera u prahu 
  • 1/2 štapića vanilije 
  • 130 g čokolade za kuhanje 
  • 110 g šećera
  • 140 g oštrog brašna 
  • 200 g džema od marelice
  • slatko vrhnje

Za kalup: 

  • brašno 
  • maslac

Za glazuru: 

  • 200 g šećera
  • 125 ml vode
  • 150 g čokolade

U posudi pomiješajte maslac, šećer u prahu i vaniliju (koju ćete ostrugati sa štapića) te miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Tada dodajte žumanjke i nastavite miješati. Zatim na pari istopite čokoladu i dodajte je u smjesu. 

Od bjelanjaka u drugoj posudi istucite snijeg i u njega dodajte šećer. Smjesu bjelanjaka dodajte u prvu smjesu sa žumanjcima te ubacite brašno. Krenite pripremati kalup za tortu tako što ćete na dno postaviti papir za pečenje, a rub kalupa premazati maslacem i brašnom. Sada u kalup dodajte tijesto i pecite ga od 55 do 60 minuta na 170 stupnjeva. Prvih 15 minuta vrata pećnice ostavite otvorena 1 cm, a potom ih zatvorite. Kada je prošlo otprilike sat vremena, tortu ostavite dvadesetak minuta da se ohladi, a onda je nožem vodoravno prepolovite. 

Vaša Sacher torta uskoro je gotova, a sada je vrijeme je za kratku pripremu glazure. U lončiću lagano zagrijte džem pa njime premažite obje polovice torte i ponovno ih spojite (premažite i rubove torte). Sada u loncu kuhajte šećer u vodi pet minuta dok ne zakipi pa ostavite da se ohladi. Rastopite čokoladu na pari pa je umiješajte sa šećernom otopinom sve dok ne postane gusta glazura. Prelijte tortu i ravnomjerno rasporedite glazuru. Ostavite tortu da se suši nekoliko sadi dok se glazura ne stvrdne.

Torta je sada spremna za posluživanje, a možete je ukrasiti tučenim vrhnjem.

Schwarzwald torta

(FOTO: Pexels) 

Za biskvit: 

  • 6 jaja 
  • 60 g brašna 
  • 60 g gustina 
  • 150 g šećera 
  • 60 g kakaa
  • 5 žlica soka od višnje 
  • 5 žlica rakije od višnje 
  • 1 žličica praška za pecivo 

Za nadjev: 

  • 250 ml soka od višnje 
  • 350 g očišćenih višanja 
  • 5 žlica šećera
  • pola žličice cimeta 
  • 2 žlice gustina 
  • 5 žlica vode 

Za namakanje:

  • 200 ml soka od višnje 
  • 300 ml vrhnja za šlag 
  • 3 vanilina šećera

Za dekoraciju: 

  • čokolada 
  • višnje 
  • 500 ml vrhnja za šlag 

Vaša će Schwarzwald torta imati nekoliko faza pripreme. Za početak, bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a žumanjke pomiješajte sa šećerom u drugoj posudi. Sada spojite smjese u jednu posudu, dodajte sok i rakiju od višnje te ih pomiješajte. U novu posudu dodajte brašno, prašak za pecivo, gustin i kakao, sve dobro pomiješajte i dodajte u smjesu jaja. U svoj kalup postavite papir za pečenje te u njega ulijte pripremljenu smjesu. Pecite ga od 25 do 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Ako želite provjeriti je li smjesa pečena, u biskvit zabijte čačkalicu - kada ostane suha, možete kalup izvaditi iz pećnice.

Sada biskvit prerežite na tri jednaka dijela i svaki natopite sokom od višnje. Vrijeme je za pripremu nadjeva. U lonac ubacite višnje, sok od višnje, šećer i cimet te ih zajedno kuhajte. Dokle sa strane izmiješajte gustin s vodom, a kada višnje počnu kuhati, u njih dodajte gustin i miješajte dok ne zgusne. Dok je još vruć, nadjev stavite preko biskvita te ga ostavite da se ohladi. Sada izradite 300 ml vrhnja za šlag i dodajte vanilin šećer.  

Na prvi biskvit s nadjevom rasporedite polovicu šlaga, a na drugi stavite ostatak. Na vrh dodajte treći biskvit pa sve lagano pritisnite rukama. Izradite 500 g vrhnja za šlag te njime premažite tortu (a malo ostavite i za dekoraciju).

Sada pripremite čokoladu za dekoraciju tako da je izribate ili ostružete nožićem. Dio čokolade prilijepite rukom za bočne strane torte, a na površinu stavite pripremljeni šlag. Na sredinu onda rasporedite ostatak izribane čokolade. Za kraj, višnje postavite na šlag. 

Vaša Schwarzwald torta spremna je za posluživanje.

Sada znate kako glase poznati torti recepti koji su idealni za ljubitelje čokolade. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!