Ostani doma
Guščja jetra u slatkom umaku i bijeli žganci
RTL

Recepti

Epizoda 29

Guščja jetra u slatkom umaku i bijeli žganci

Sastojci:

pačja jetra 0,30 kg

maslac 0,20 kg

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

brusnice 0,15 kg

džem od brusnica 0,20 kg

med 0,05 kg

crni brgundac 0,10 l

sol

papar

BIJELI ŽGANCI

krumpir 0,30 kg

brašno oštro 0,20 kg

kiselo vrhnje (crveno) 2 kom

češnjak 2 češnja

papar

sol

SALATA

bijeli grah 0,20 kg (konzerva)

mladi luk 0,15 kg

bučino ulje 0,05 l

 

Priprema:

Na 10 dg rastopljenog maslaca popirjajte svježe brusnice i dodajte džem od brusnica zajedno s medom i crnim burgundcem. Kada dobijemo gust umak, a voće ostane u komadima, pustite da se hladi i još više stisne. Tada na drugih 10 dg maslaca prepecite na naglo guščja jetra, tako da uhvate koricu, a unutra ostanu ružičasta. Izvadite, posolite, popaprite i prelijte umakom od brusnica.

Krumpir ogulite, narežite na kockice i skuhajte te napravite pire bez ikakvih dodataka. Pire-krumpir stavite u lonac, dodajte vodu i kuhajte dok ne zakuha oko 5 minuta. Dodajte brašno, kuhačom miješajte tijesto i kuhajte / pržite 10 minuta, Ovaj dio treba snage za dobro miješanje. Kad su žganci gotovi maknite ih s vatre. Posebno zagrijte ulje, pripremite si posudu za žgance, kuhaču i žlicu. Zatim kuhačom grabite žgance, uzmite žlicu, umočite u toplo ulje, te vadite male žličnjake u posudu. U preostalo ulje umiješajte kisela vrhnja, žlicu soli, dobro promiješajte te prelijte preko žganaca. Kad su žganci preliveni nasjeckajte na najsitnije češnjak i dodajte po želji, popaprite i dodajte začine po želji.

Bijeli kuhani grah iscijedite, dodajte nasjeckani mladi luk, bučino ulje i dobro začinite. 
 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!