Ostani doma
KBC / Novosti
Što je zapravo tetanus i zašto se trebamo docjepljivati?

KBC medicinski leksikon

Što je zapravo tetanus i zašto se trebamo docjepljivati?

Kako na svjetskoj razini ukupna smrtnost od posljedica tetanusa iznosi 50% i po procjeni godišnje broji više od pola milijuna slučajeva, u startu je jasno da se s tetanusom nije nimalo za šaliti.

Tetanus ili „Zli grč“ je prvi put opisan u petom stoljeću, a može nastati ako se u otvorenoj rani nastani štapićasta bakterija Clostridium tetani, koja je osjetljiva na toplinu i ne može preživjeti izložena kisiku. Ako bakterija dospije u krvotok, ubrzo se krene dijeliti i luči dva jaka otrova tetanolizin i tetanospazmin. Tetanolizin napada i razgrađuje naša crvena krvna zrnca, a tetanospazmin se vezuje za živčane završetke i izaziva grčenje i trzaje mišićnog tkiva. Ukočenost mišića obično kreće od vilice, zatim zahvaća vrat, a ako se proširi na cijelo tijelo, pa time i dijafragmu, čovjek ne može disati i zbog potrebe za zrakom svija se u polukrug i umire, otud i zlokobni narodni naziv za tetanus „Zli grč“.

Bakterije Clostridium tetani stvaraju otporne spore koje u tlu i životinjskom izmetu mogu preživjeti godinama. U rizičnoj skupini koja se mora paziti kako se ne bi zarazila zlokobnom bakterijom su osobe s otvorenim i dubokim ranama, opeklinama, ranama od kirurških zahvata, intravenski ovisnici, babinjače i novorođenčad. Ipak, tetanus može nastati i nakon trivijalnih, pa čak i nevidljivih rana. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tetanus se ne liječi antibioticima jer zapravo nije bakterija ta koja izaziva bolest, već njezini toksini. Bolest se može spriječiti antitoksičnim serumom na tetanospazam, prije nego što se ista veže za živčane završetke ili cjepivom protiv tetanusa. Serum sadrži gotova antitijela protiv bolesti, koja je najčešće proizvelo tijelo konja zaraženog tetanusom, a cjepivo protiv tetanusa sadrži oslabljeni toksin tetanusa kojim se nastoji pobuditi imunitet na stvaranje vlastitih antitijela protiv toksina tetanusa. Imunizacija toksoidom tetanusa jedan je od najdjelotvornijih profilaktičkih postupaka. Nakon završene imunizacije, kao i nakon postekspozicijskog cijepljenja toksoidom tetanusa zbog obrade rane, docjepljivanje poticajnom injekcijom od 0,5 ml toksoida tetanusa svakih 10 godina osigurava održavanje zaštitne razine antitijela protiv tetanusa.

Je li i pacijentu iz večerašnje epizode KBC-a potrebno cjepivo protiv tetanusa, pogledajte u 19:15 na RTL-u!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!