Ostani doma
Kockica / Novosti
Kako izgovarate englesku riječ 'data'? Vjerojatno neispravno i za to je kriv istoimeni junak 'Zvjezdanih staza'!

nevjerojatno, ali istinito

Kako izgovarate englesku riječ 'data'? Vjerojatno neispravno i za to je kriv istoimeni junak 'Zvjezdanih staza'!

Kultna serija ostavila je neizbrisiv trag na pop-kulturu, pa čak i na izgovor nekih riječi!

Glumac Brent Jay Spiner, najpoznatiji po ulozi kapetana korvete Date u serijalu 'Zvjezdane staze', smatra da je naš današnji izgovor engleske riječi 'data', u prijevodu 'podaci', izravno povezan s njegovim kolegom iz serije, velikim Patrickom Stewartom.

Zaustavite se na trenutak i razmislite o dvama mogućim izgovorima spomenute riječi. Može se izgovoriti kao 'dātə' ili 'datə'. Ali potonji izgovor danas jednostavno više ne zvuči ispravno i povezuje se uglavnom s tehničkim žargonom 80-ih, kad su sinonim za pohranu podataka još bile diskete. Ali zašto je tomu tako? Brent Spinner ima savršeno objašnjenje za tu teoriju i objasnio ju je publici na njujorškom Comic Conu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, prije nego što je snimljena pilot-epizoda 'Zvjezdanih staza', glumačka se ekipa okupila na organiziranom čitanju scenarija. Kad se slavni lik Jean-Luc Picard u tekstu prvi put trebao obratiti Spinerovu liku Dati, Stewart je na potpuno drugačiji način od uobičajenog izgovorio riječ 'data' (dādə), što je izazvalo negodovanje nekih članova ekipe.

Kako bi spriječio daljnju debatu oko izgovora, scenarist i producent Gene Rodenberry odredio je novo pravilo na setu – tko god u scenariju na neko novo ime naiđe prvi, odlučuje kako će se ono izgovarati. Upravo stoga, nakon sedam sezona i 178 epizoda 'Zvjezdanih staza', Stewartovo izgovaranje riječi 'data', produkt njegova odrastanja u Yorkshireu u Engleskoj, polako je, ali sigurno zamijenilo način na koji su Brent Spiner i milijuni Amerikanaca bili naučeni izgovarati tu riječ.

Nema sumnje da još uvijek postoje oni koji se ne slažu sa Stewartovim izgovorom, no zanimljivo je da je čak i Google stao na njegovu stranu, baš kao i cijenjeni Oxfordov rječnik engleskoga jezika.

Brenta Jaya Spinera kao Datu gledajte u ZF seriji 'Zvjezdane staze: Nova generacija' od ponedjeljka do petka na Kockici, a u subotu u 20 sati na RTL-u ne propustite ga gledati u blockbusteru 'Dan nezavisnosti: Nova prijetnja'. 

  • Zvjezdane staze: Nova generacija

    znanstveno-fantastična serija - SAD - 1987.

    Ponedjeljak - petak u 22.15 sati
    Gledaj na
Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!