Ostani doma
Kockica / Novosti
Filip Šovagović danas slavi 55. rođendan: Kao mali se užasavao nastupa i uopće nije htio postati glumac
Zarko Basic/PIXSELL

Čestitamo!

Filip Šovagović danas slavi 55. rođendan: Kao mali se užasavao nastupa i uopće nije htio postati glumac

Donosimo vam zanimljive činjenice iz života zvijezde 'Naša mala klinika'

Filip Šovagović rođen je 13. rujna 1966. u Zagrebu. Sin je legendarnog hrvatskog glumca Fabijana Šovagovića i brat također popularne glumice Anje Šovagović-Despot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anja Šovagović (@anjasovagovic) on May 14, 2018 at 3:47am PDT

Zanimljivo je da kao mali nikad nije o glumi razmišljao kao o svom životnom pozivu jer se užasavao nastupa.

Glazba je bila prva Filipova ljubav

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U osnovnoj glazbenoj školi svirao je klasičnu gitaru. Od tada je svirao u mnogim bendovima, i još uvijek piše i sklada pjesme, član je glumačkog benda 'Drama Go-Go Swing Orchestra', a s profesorom Fadilom Abdulovom ima bend.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 27 Croatia (@tin_photoo) on Sep 2, 2018 at 12:38pm PDT

Nakon mature Filip je prvo otišao na prijemni na Filozofski fakultet, no nije ga prošao, otišao se pokušati upasti na Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. U jednom je intervjuu kazao kako mu je prijemni na Akademiji bio „drugi najveći stres u životu“, naime među članovima žirija bio je i Tomislav Durbešić, njegov kum.

Filip je iz trećeg puta uspio proći prijemni na Akademiji i glumu je studirao 8 godina. Upisao je i režiju koju je studirao 5 godina. Mislio je kako nikad neće studije okruniti diplomom, no ipak je diplomirao glumu 2014. godine i to pod prisilom, kako ne bi izgubio posao u matičnom kazalištu Gavelli. Tih je godina donesena odluka da se niti jednom glumcu bez diplome ne može produljiti radni ugovor, niti ga se može primiti u neko gradsko kazalište. Zbog toga je Šovagović u svojoj 47. godini postao prvopristupnik glume.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ◇ᴊᴏᴜʀɴᴀʟ (@journal.hr) on May 31, 2019 at 12:55pm PDT

Zahvaljujući tome odlučio je upisati i magisterij. A kako su mu priznali neke ispite i bodove, odmah je upisao petu godinu studija režije na Umjetničkoj akademiji u Splitu, te 2016. magistrirao režiju.

Filmski debut imao je u grami 'Sokol ga nije volio' 1988. Svoju prvu nagradu Zlatna arena dobio je 1995. za ulogu u filmu 'Isprani', tri godine kasnije za ulogu u filmu 'Transatlantik', a 2001. godine za ulogu u filmu 'Polagana predaja'.

Njegova drama 'Cigla' dobila je 1999. godine Nagradu Udruženja dramskih umjetnika za najbolji praizvedeni tekst, te je proglašena najboljom predstavom na 'Marulićevim danima' iste godine.

Iz braka s Ružom Grizelj ima 26-godišnju kćer Klaru.

Filipa Šovagovića gledajte u humorističnoj seriji 'Naša mala klinika' od ponedjeljka do petka u 19:55 na Kockici.

Propustili ste epizodu vaše omiljene serije ili je želite ponovno pogledati, registrirajte se besplatno na RTLplay i pogledajte 'Našu malu kliniku' bilo kad i bilo gdje.

  • Naša mala klinika

    humoristična serija - Hrvatska - 2004.

    Ponedjeljak - petak u 19.55 sati
    Gledaj na
Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!