Ostani doma
Kockica / Novosti
Zanima vas kako nastaje lik razigranog Janka Strižića? Potrebno je čak 12 fotografija za samo jednu sekundu crtića!
BBC

Jeste li znali?

Zanima vas kako nastaje lik razigranog Janka Strižića? Potrebno je čak 12 fotografija za samo jednu sekundu crtića!

Uživate uz avanture neustrašivog i luckastog vođe stada Janka Strižića? Evo kako vaš omiljeni crtić nastaje!

Janko Strižić na dobrom je putu da se priključi ekipi najlegendarnijih animiranih likova svih vremena. Lik domišljatog ovna poznat je svim generacijama u čak 180 svjetskih zemalja, dobitnik je dvaju Emmyja i nagrade BAFTA, a ima i vlastitu kazališnu predstavu. 

A da bi njegove urnebesne pustolovine dobile konačan oblik, potrebno je puno kreativnosti, ali i strpljenja. Evo kako omiljeni crtić nastaje!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvi korak je pisanje priče i crtanje svih pojedinih scena svake epizode. Crteži se nakon toga skeniraju i ubacuju u poseban program u kojem nastaje radna, prva animirana verzija crtića.

Sljedeća na redu je izrada modela svih likova – Janka Strižića, čangrizavog farmera, bika ili pak svinje. Svaki je model potrebno neprestano prilagođavati tijekom snimanja scene, a to omogućuju posebno osmišljeni željezni ''kosturi'' pomoću kojih su konstruirani modeli, tzv. armature, koje se vrlo lako pomiču u oblik koji je potreban.

Baš poput likova, i cijela je farma Janka Strižića pomno ručno izrađena i namještena, a pazi se na najsitnije detalje – od trave, drveća, farmerove kuće ili njegova automobila. Kako bi dobili inspiraciju, autori serije promatrali su fotografije stvarnih britanskih farma.

A kad je sve spremno, likovi se pažljivo postavljaju na ''scenu'' i kreće snimanje – kadar po kadar. Naime, animirana serija ''Janko Strižić'' snima se tehnikom stop-animacije, koja se koristi kako bi određeni objekt izgledao kao da se sam kreće. Između svakog snimljenog kadra objekti se pomalo pomiču, što stvara iluziju pokreta.

Kamera fotografira željeni kadar. Animator zatim malo pomakne lik, a kadar se opet fotografira. Isti se proces ponavlja koliko je potrebno da se dobije željeni pokret ili radnja. Zanimljivo je kako je potrebno čak 12 fotografija kako bi nastala jedna sekunda crtića!

Neponovljive avanture Janka Strižića ne propustite radnim danom u 19.05 sati na Kockici.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!