Ostani doma
Martinina kuhinja / Namirnice
Rotkvice: Preslatki crveni repići zdravlja koji ukrašavaju blagdanski stol

Rotkvice

Rotkvice: Preslatki crveni repići zdravlja koji ukrašavaju blagdanski stol

Rotkvice nazivaju još i vitaminskim bombama i crvenim repićima zdravlja.

Rotkvice su namirnica koju često viđamo na uskršnjem stolu, a osim što su jako ukusne, služe i kao dekoracija zbog svoje lijepe, crvene boje. 

Pretpostavlja se da ovo povrće potječe iz Azije, ali drugi izvori pak tvrde da je tipična za područje Sredozemlja. Brojni nalazi i zapisi potvrđuju da su se jele i u Egiptu za vrijeme vladavine faraona, te da su se u Kini njome hranili prije više od tri tisuće godina! Nama najbliži su je koristili stari Grci, koji su je navodno servirali na zlatnim pladnjevima kao žrtvenu hranu bogovima upravo zbog boje koja asocira na krv.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Očito je da su već i stare kulture znale za njenu blagotvornost, a to je i očito s obzirom da su ovi maleni zalogaji prepuni vitamina C, K i B6, kalcija, kalija, natrija i cinka. Zbog toga se smatra savršenom proljetnom hranom jer čisti tijelo od teške i masne hrane, te time pospješuje probavu i štiti jetra i bubrege. Uz to, važno je spomenuti i njena antibakterijska svojstva, te prirodnu alternativu za liječenje dišnih puteva, kašlja i bronhitisa.

Najčešće se jedu svježe, na salatu, začinjene samo solju i eventualno nekim octom. Često se dodaju u miješane salate, a mogu biti dio raznih složenaca, ali i zanimljivih salata s agrumima. Ako želite eksperimentirati, uvijek ih možete staviti na grill, a ukoliko trebate ideju za novu juhu možete iskoristiti njene zelene stabljike.

Postoje bijele, crvene i crne rotkve, a koje ćete vi odabrati, ovisi o vašim željama - uzmite u obzir da ih je lako rezati i stvarati od njih dekoracije na uskršnjem svečanom stolu!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!