Ostani doma
Martinina kuhinja / Namirnice
Je li doručak glavni obrok dana? Evo što nam kažu zadnje studije
Pixabay

Važnost doručka

Je li doručak glavni obrok dana? Evo što nam kažu zadnje studije

Doručak se često ističe kao najvažniji obrok dana te zdrav unos hranjivih tvari i vitamina. Bitno je da obnovimo našu razinu energije zdravim obrokom.

Vezana vijest

Doručak, zobene, hrana
Zdrava ideja Idealna kombinacija za ljubitelje cimeta koji žele jesti zdravo: Sa zobenim pahuljicama i medom nastaje prava slastica!

Evo par savjeta zašto ne preskočiti doručak!

1. Prva doza energije 

Glukoza je vrlo bitan izvor energije u našem tijelu, no s obzirom da je svakoga dana moramo obnavljati, to znači da ujutro kada se probudimo imamo je u nestašici. Prema zadnjim studijama objavljenim na stranici Endocrine Society, pokazalo se da preskakanje doručka kao obrok može imati posebno loši efekt za ljude s dijabetesom tipa 2 (Izvor, 2018).   

2. Bolje jutro, nego noć

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema istraživanju Rowett instituta, pokazalo se da probava našeg tijela bolje funkcionira unosom hrane ujutro, nego li navečer kada je naše tijelo više u stanju mirovanja. S obzirom da se po danu više krećemo, a noć koristimo za san, naše tijelo se onda teže nosi s potrošnjom kalorija odlučimo li se za kasni obrok(Izvor, 2018). 

3. Zdravi obrok dana

Započnite dan sa zdravim namirnicama! Mliječni proizvodi, cjelozrnate žitarice i voće su vaš glavni izvor za zdrav obrok dana s obzirom na unos kalcija, magnezija, antioksidansa, vitamina, ugljikohidrata i vlakna. Prema studiji Cambridge sveučilišta, veće su šanse da ćemo preskakanjem doručka preskočiti i ključne nutrijente koji su nam potrebni tijekom dana (Izvor, 2021).  

Ukratko, doručak je bitan jer nam smanjuje glad tokom dana, lakše probavljamo kalorije (posebno ugljikohidrate) te unosimo potrebne nutrijente za što bolji rad našeg tijela i mozga! 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!