Ostani doma
Martinina kuhinja / Namirnice
Banane treba jesti često, evo zašto!

superzdrave

Banane treba jesti često, evo zašto!

Postoji li popularnije voće od banana? Teško. Dostupne su na svakom koraku, dolaze u prirodnoj ambalaži, jednostavne su za konzumaciju

Redovita konzumacija banana ima velik i pozitivan utjecaj na zdravlje. Banane su bogate prirodnim šećerima, vlaknima, kalijem, kalcijem i vitaminima C, A i B6.

Zrele banane sadrže TNF (faktor nekroze tumora) koji pomaže uništiti abnormalne stanice u tijelu, zaustavlja rast tumora i jača vezu između imunosnog sustava i stanica. Banane sa smeđim mrljicama su najzdravije upravo zbog faktora TNF, no imaju i još neka svojstva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zbog toga što su bogate vlaknima, banane potiču rad crijeva i osiguravaju dobru probavu. Dodatni plus je njihova mekoća i sluzavost koje oblažu crijeva i sprječavaju iritaciju. Kalij iz banana regulira, odnosno snižava visoki krvni tlak te čuva zdravlje srca. Kada imamo povišenu tjelesnu temperaturu, banane će pomoći sniziti je.

(FOTO: Thinkstock)

Triptofan iz ovog egzotičnog voća koje se udomaćilo u domovima diljem svijeta pomaže nam opustiti misli i boriti se protiv depresije. Isto čini i njihova vesela žuta boja. 

Pojedemo li dvije banane sat vremena prije treninga osigurat ćemo energiju potrebnu za fizički napor jer banane sadrže sve potrebne vitamine i minerale. Bogate su i magnezijem koji će spriječiti bolne grčeve, česte nakon teških treninga. 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!