Ostani doma
Martinina kuhinja / Namirnice
Radimo to pogrešno? Namirnice koje nipošto ne smijete držati u hladnjaku!

popis

Radimo to pogrešno? Namirnice koje nipošto ne smijete držati u hladnjaku!

Donosimo popis namirnica koje treba držati izvan hladnjaka!

Vezana vijest

Hrana, stol, prehrana, večera, ručak
DOBRO JE ZNATI Jedite ih koliko hoćete: Ovo je 14 namirnica koje ne debljaju, a čine čuda za zdravlje

Iako preferiramo većinu namirnica s ovog spiska držati u hladnjaku, stručnjaci upozoravaju: radimo pogrešno! U ovu zamku upadamo najčešće ako nemamo puno mjesta za pohranu u malim stanovima ili domovima bez smočnice.

Rajčice

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stavljanje rajčica u hladnjak spriječit će ih da sazriju i uništiti njihov okus. Prema Mercoli, stavljanje rajčice u hladnjak mijenja njihovu kemijsku strukturu i smanjuje količinu spojeva u plodu, što utječe na njihov okus. Na teksturu i boju rajčice mogu utjecati i niske temperature, a zbog "ozljeda" koje su uzrokovane temperaturama ispod 5°C rajčice mogu biti mekane i uništene na površini.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje se počinje skupljati na nižim temperaturama i najbolje ga je ostaviti na radnoj površini ili u smočnici. Najbolje ga je čuvati na sobnoj temperaturi. 

Krumpir

Krumpir treba čuvati negdje na hladnom i suhom, bilo u papirnatoj ili rupičastoj vrećici kako bi bio suh, ali ne u hladnjaku. Ako ga držite u hladnjaku, škrob u krumpiru može se promijeniti u šećer, što će utjecati na njegovu teksturu i uzrokovati da se promjeni boja, a okus može biti slatki.

Luk

Ako luk nije oguljen, tada mu treba hladno i suho skladište s puno zraka, ali ne hladnjak. Luk trebate staviti u hladnjak jedino kada je oguljen ili narezan. Sjeckani luk može se čuvati u zatvorenoj posudi do sedam dana.

Orašasti plodovi

Baš poput kave i orašaste plodove najbolje je čuvati u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Niska temperatura pokvarit će okus ovoj namirnici. Uz to orašasti plodovi mogli bi primiti mirise i drugih namirnica iz hladnjaka.

Kruh

Hladnjak je "stvarno loš" za kruh, piše seriouseats.com. Zamrzavanje kruha može sačuvati kruh, ali stavljanje kruha u hladnjak ubrzat će proces sušenja. Niska temperatura uzrokuje da se škrob kristalizira daleko brže nego na sobnoj temperaturi, ubrzavajući proces koji kruh čini tvrdim i ustajalim.

Banane

Stavljanje zrelih banana u frižider pomoći će im da ostanu zrele nekoliko dana - ali ako ih stavite dok su još pomalo zelene i tvrde, neće sazrijevati uopće. Ni nakon što ih izvadite iz hladnjaka, kora će im postati crna.

Češnjak

Stavljanje češnjaka u hladnjak ili plastične vrećice može stvoriti plijesan. Najbolji način skladištenja češnjaka je da ga držite "na sobnoj temperaturi na suhom i tamnom mjestu gdje zrak cirkulira.

Med

Hladne temperature ubrzavaju proces kristalizacije u medu tako da ga je nabolje čuvati na sobnoj temperaturi. Med je namirnica koja se teško kvari pa je dovoljno držati na sobnoj temperaturi.

Jabuke

Jabuke će ostati savršenog okusa ako se čuvaju u kuhinji ili smočnici. Ali ako imaš veću količinu za koju ti treba više od nekoliko tjedana da se pojede, onda se mogu staviti u hladnjak.

Lubenica

Lubenicu treba držati na sobnoj temperaturi dok sve dok je u cjelini. Imaju najbolji okus na sobnoj temperaturi. Kada se narežu trebaju se čuvati u hladnjaku i to najviše nekoliko dana.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!