Ostani doma
Martinina kuhinja / O Martini
Uvodnik nutricionistice Martine Linarić / Martinina kuhinja: od ideje do realizacije

Uvodnik nutricionistice Martine Linarić / Martinina kuhinja: od ideje do realizacije

Sve je počelo u showu ''Život na vagi'' kada mi je bilo izuzetno važno za kandidate osmisliti jelovnike, odnosno obroke koji će biti ukusni, brzo gotovi i koji će sadržavati svega nekoliko sastojaka kako bi si oni iste takve nastavili spremati i kod kuće....

Hrana je svima nama nerijetko utjeha, ali i korisno gorivo pa zašto onda ne upakiramo tri u jedan i dobijemo ukusan obrok, fin i nutritivno bogat, odnosno da svaki obrok očekujemo s nestrpljenjem i da uživamo u njemu….

Tako je krenula moja avantura s izmjenama i dopunama u pisanju recepata koje sam krenula sakupljati i izrađivati još prije nekoliko godina kada sam kao nutricionistica radila u jednoj zdravstvenoj ustanovi. Kada sam vidjela da je pacijentima nerijetko jedina utjeha u danu kvalitetan i ukusan obrok, postalo mi je neizmjerno važno da pod svaku cijenu uvijek imaju pred sobom topao i ukusan obrok koji će im razvedriti bolničke dane.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prepoznala sam sličnost situacije i kod kandidata u Životu na vagi jer u toj izolaciji, daleko od svojih najbližih, topline doma i još u tako napornom programu gubitka suvišnih kilograma - gladovanje i neukusni, jednoličini obroci nisu dolazili u obzir… Stoga sam krenula osmišljavati i isprobavati razne recepte kako bi kandidati na svojim jelovnicima imali gotovo sve, ali, naravno, pritom pazeći na količinu hrane na tanjuru, kao i pripremu obroka, što je mnogima bio možda i najveći izazov jer s nekim se namirnicama nikada nisu susreli, a kamo li ih pripremali. Željela sam ih također naučiti da  povratkom u svakodnevicu mogu zaista uživati u hrani i svim namirnicama ako su konzumirane u količini koja je njima potrebna i pritom pripaziti na samu pripremu.

Kako je zdrava prehrana uvijek pogrešno protumačena kao skupa, nedostižna svima ili se mora dugo pripremati, želja mi je bila i široj javnosti pokazati da to zaista ne mora biti tako i da se ukusan obrok može napraviti i od samo nekoliko sastojaka koje imamo kod kuće. Osim toga, kada unaprijed planiramo svoju prehranu, možemo puno uštedjeti jer kupujemo planski, znamo što nam treba na tjednoj ili mjesečnoj bazi i nema bacanja hrane.

S tom idejom krenula sam u projekt ''Martinina kuhinja'' s mojim dragim suradnicima iz Života na vagi. Projekt je zamišljen kao niz edukativnih, kratkih, vrlo jednostavnih recepata, namijenjenih svima koji si žele pripremiti zdrav i ukusan obrok u svega 30-ak minuta, koliko svi u danu imamo…

Kada samo pogledamo koliko vremena izgubimo u danu na društvenim mrežama, nekad i po nekoliko sati, uvjerena sam da možemo odvojiti vrijeme i za pripremu kvalitetnog obroka nakon kojeg ćemo se osjećati bolje, poletnije, spremnije za nastavak dana, a ne kao da smo pojeli kamen koji nas uspavljuje i mentalno iscrpljuje. Vjerujem da se mnogima od vas to dogodi poslije gotovo svakog obilnog ručka.

Sva današnja hrana, polugotovi i gotovi obroci nerijetko su prepuni soli, pojačivača okusa, konzervansa, koji nisu baš blagonakloni zdravlju našeg organizma pa se i mi sami nakon takvih obroka osjećamo umornije nego što to možda zaista jesmo…

Kroz ovaj serijal recepata s kojima ćemo vas upoznavati na tjednoj razini naučit ćete kako si pripremiti obrok bez umjetnih okusa, kako koristiti začine i tako smanjiti unos soli u organizam, žitarice, sjemenke ili pak neku drugu namirnicu za koju niste znali da postoji i čemu služi ili ste je kupili pa niste znali što s njom i sad ona već mjesecima stoji u ormaru. Vrijeme da je izvučete iz ormara, spremite si kvalitetan obrok i možda već sutra razveselite svoje ukućane novim okusima i kombinacijom namirnica za ručak, večeru ili doručak.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!