Ostani doma

VAFI & RAFI - internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

60 min | emisija | Hrvatska | 2020

Četvrtak - nedjelja u jutarnjem i popodnevnom terminu

Na 11. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, koji će biti održan od 1. do 7. lipnja ove godine u Hrvatskoj, pristigao je rekordan broj animiranih filmova – njih više od tisuću iz cijelog svijeta, točnije iz 85 zemalja!

U sklopu VAFI sekcije, gdje se natječu animirani filmovi djece i mladih u tri kategorije (MINI, MIDI i MAXI) pristiglo je 317 pravilno prijavljenih filmova iz 35 zemalja. Selekcijska komisija u VAFI sekciji, koju čine Jasenka Ježovita-Mlinarić, dugogodišnja članica i bivša voditeljica VANIME, te Slave Lukrov, predsjednik ASIFA Hrvatske i direktor Supertoon – internacionalnog festivala animiranog filma, odlučili su da će u šest službenih natjecateljskih projekcija biti prikazano 80 animiranih filmova.

VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih ove će godine biti održan na drugačiji način nego što smo navikli, ali prema planiranim datumima, od 1. do 7. lipnja. Naime, organizatori su najavili realizaciju u tri dijela – VAFI sekcija bit će održana prema najavljenim datumima dok će RAFI sekcija u Rijeci, kao i projekcije pobjedničkih filmova u Varaždinu biti realizirane na jesen. Na ovogodišnji festival pristigao je rekordan broj animiranih filmova, njih više od tisuću iz cijelog svijeta, točnije iz 85 zemalja!

Ovogodišnja zemlja partner je Irska, a uz udrugu Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina, glavni organizator festivala je treću godinu zaredom i Javna ustanova u kulturi Art-kino iz Rijeke. Zbog specifične situacije u kojoj se svijet trenutno nalazi, ovaj put gosti po prvi puta od osnivanja festivala neće gostovati u Varaždinu, kao što smo dosad navikli, već će svih šest službenih projekcija iz VAFI sekcije biti prikazivano u posebno pripremljenim emisijama za televizijsko emitiranje. Tako će od 4. do 7. lipnja emisije biti prikazivane na nacionalnom nivou u sklopu kanala RTL Kockica te putem platforme RTLplay. Emitiranju se na lokalnom nivou priključuju i Varaždinska televizija (VTV) te Prva školska televizija u suradnji s Magic NET-om. Svi filmovi u konkurenciji VAFI sekcije za vrijeme trajanja Festivala bit će javnosti dostupni za gledanje i putem online platforme, a na službenim stranicama i putem društvenih mreža organizatori će osigurati live stream dijela programa.