Ostani doma

Štrumpfovi

Les Schtroumpfs

25 min | animirana serija | Belgija | 1981

Ponedjeljak - nedjelja u jutarnjem terminu

Autor
Peyo

Glasovi
Josip Marotti, Mladen Šerment, Ljubo Kapor,Ivo Rogulja, Vlado Puhalo,Božidar Košćak, Mladen Vasary, Vlado Kovačić, Sven Lasta, Damir Mejovšek, Slobodan Milovanović, Dragan Milivojević, Miro Šegrt, Martin Sagner, Miro Šegrt, Tanja Knezić-Draganić

Štrumpfovi su mala plava stvorenja koja žive u šumi u kućama od gljiva. Papa Štrumpf, Mrgud, Medeni, Vicko, Lumen, Štrumpfeta, Svirko, Divlji, Pjesnik, samo su neki od Štrumfova koji su dobili ime prema poslovima kojima se bave ili svojim osobinama. Njihov glavni neprijatelj je Gargamel, a s njim i njegov mačak Azrijel, koji mrze mala bića i sve će učiniti na im napakoste i da ih ulove.

Ovu kultnu animiranu seriju osmislio je belgijski crtač stripova Peyo godine 1958. kada je izmišljeno ime štrumpf iskoristio za male plave likove u stripu "Johan et Pirlouit", srednjovjekovnoj priči o glavnom junaku Johanu i njegovom patuljastom pomoćniku Pirlouitu, koji pronalaze male plave likove štrumpfove, da bi Peyo uskoro napravio i zasebni strip posvećen samo njima. Štrumpfovi su se proslavili animiranom serijom i filmovima te su ubrzo postali omiljeni među djecom koja se nisu mogla zasiti avanturama malih plavih stvorenja i figurica koje su im kupovali roditelji.