Ostani doma

Priča o mišu zvanom Despero

The Tale of Desperaux

93 min | igrani film, animirani | Velika Britanija/ SAD | 2008

Subota, 15. siječnja u 13.40 sati

Redatelj
Sam Fell, Robert Stevenhagen

Glasovi
Robert Bošković Žarak, Ivica Zadro, Jasna Bilušić, Aleksandar Cvjetković, Marija Borić, Maja Posavec, Dražen Bratulić, Alen Šalinović, Dražen Čuček, Zoran Gogić, Ranko Tihomirović, Robert Ugrina, Pero Juričić, Mirela Brekalo, Božidar Smiljanič, Dario Vid Balog, Mitja Smiljanić, Mario Mirković

U malom mišu krije se veliko srce viteza.

Davno u dalekom kraljevstvu Dor, grozna nesreća zadesila je kralja i ožalostila lijepu princezu, a stanovnike kraljevstva bacila u očaj. Sunce je nestalo s neba, cvijeće je izgubilo boje, a veselje i smijeh su utihnuli. Nadvila se tama, a sreća je nestala iz nekoć lijepog i čarobnog kraljevstva. U takvom mračnom svijetu rođen je mali miš Despero. Iako malenog rasta, njegova hrabrost ne poznaje granice. Oduševljen pričama o viteštvu, Despero je oduvijek želio postati plemeniti ratnik. Ali prije no što ostvari svoj san i sudbinu, mali miš mora proći kroz velika iskušenja. Odlazi iz kraljevstva i kreće u svijet ljudi. Uskoro Despero upoznaje štakora Roscura koji mu se pridružuje na putovanju. Neustrašivi dvojac sretne princezu Reu kojoj treba pomoć i pustolovina započinje.

Sam Fell, koji se proslavio još jednim filmom o glodavcima - „Pusti vodu da miševi odu“ u partnerstvu s iskusnim redateljem Robertom Stevenhagenm („Sinbad“, „Wallace i Gromit u velikoj povrtnoj zavjeri“, „Frankenweenie“) prema istoimenoj dječjoj knjizi Kate DiCamillo, snimio je fantaziju koja donosi priču o hrabrosti, poštenju, neustrašivosti i nadi. Animacija je oduševila kritičare, od kojih su ga neki proglasili remek-djelom animacije. Od atmosfere kojom odiše film, načina na koji se priča razvija pa čak i ozbiljnih tema kao što su izdaja i osveta, animacija će impresionirati i starije, koji će ostati ugodno iznenađeni cjelokupnim konceptom. Za najmlađe gledatelje u Hrvatskoj film je sinkroniziran na hrvatski,  a glasove su podarili Robert Bošković Žarak, Ivica Zadro, Jasna Bilušić, Aleksandar Cvjetković, Marija Borić, Maja Posavec, Dražen Bratulić i drugi.