Ostani doma

Umri muški 5: Dobar dan za umiranje

A good day to die hard

98 min | igrani film, akcijski | SAD | 2013

Petak, 27. studenoga u 21.15 sati

Redatelj
John Moore

Uloge
Bruce Willis, Jai Courtney, Sebastian Koch, Mary Elizabeth Winstead, Yuliya Snigir, Radivoje Bukvić, Cole Hauser, Amaury Nolasco

Dva McClanea znače dvostruku nevolju.

Visokopozicionirani korumpirani ruski oficir Viktor Chagarin (Sergei Kolesnikov) planira inkriminirati bivšeg milijardera Yurija Komarova (Sebastian Koch), koji je razotkrio ilegalne aktivnosti ruske vlade, u namještanom sudskom procesu ukoliko ovaj ne preda tajne dokumente koji dokazuju krivicu Chagarina. U međuvremenu, Jack McClane (Jai Courtney) je uhićen nakon pokušaja atentata. Uspije se dogovoriti s ruskim vlastima za manju zatvorsku kaznu ukoliko bude svjedočio protiv Komarova. Istovremeno, John McClane (Bruce Willis), koji nije u kontaktu sa svojim sinom već godinama, doznaje za njegove probleme te putuje u Rusiju.

U rukama Johna Moora, koji se proslavio ostvarenjem „Iza neprijateljskih linija“ s Genom Hackmanom i Owenom Wilsonom u glavnim ulogama, u filmu koji smo također mogli pogledati na RTL-u, „Umri muški“ franšiza oživjela je peti i, za sada, posljednji put. Naravno da bez Brucea Willisa nema franšize pa se tako on još jednom pojavljuje u ulozi Johna McClanea. No ovog puta društvo mu pravi Jai Courtney  (gledali smo ga u „Terminator Genisys“ kao Kylea Reesea),  u ulozi njegovog filmskog sina, koji poput oca privlači nevolje u nevjerojatnim količinama. Akcijski spektakl „Dobar dan za umiranje“ doista je akcijski spektakularan, vizualni efekti su perfektni, a čitav „zapaljivi“ zaplet “eksplodirao“ je i u kinodvoranama, zaradivši čak tri puta više od uloženog - skoro 305 milijuna dolara.