Bourneovo nasljeđe

THE BOURNE LEGACY

135 min | igrani film, akcijski triler | SAD | 2012

Nedjelja, 15. rujna u 22:20 sati

Redatelj
Tony Gilroy

Uloge
Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton, Albert Finney, Scott Glenn, Stacy Keach, Donna Murphy, Michael Chernus, Corey Stoll

Nitko nije rekao da postoji samo jedan.

CIA je izgubila svaki trag Jasona Bournea (Matt Damon) prije šest tjedana u Moskvi. Istovremeno, Aaron Cross (Jeremy Renner), vladin operativac, nalazi se na tajnom zadatku Ministarstva obrane na Aljasci, gdje mora preživjeti ekstremne vremenske uvjete i naporne treninge, kao dio tajnog eksperimenta u kojem sudjeluje kao pokusni kunić. Naime, Croosu su dane droge koje pojačavaju mentalne i fizičke sposobnosti kod korisnika. U međuvremenu, nakon što je Bourne razotkrio tajne operacija CIA-e  (Treadstone i Blackbriar), FBI i senat, istražuju aferu koja je došla u medije, a pod povećalom su direktor CIA-e, Ezra Kramer (Scott Glenn), Blackbriar predstavnik Noah Vosen (David Strathairn) te doktor Treadstona, Albert Hirsch (Albert Finney), koji pak, odluče prekinuti sve tajne operacije, uključujući i onu u kojoj sudjeluje Aaron Cross, a svi sudionici moraju nestati.

Teško je bilo vjerovati da će četvrti nastavak franžize moći funkcionirati bez Matta Damona, no svi koji su bili sumnjičavi prema novom nastavku, nastalom po romanima Roberta Ludluma, bili su ugodno iznenađeni.  Jedan od razloga ovako odličnog filma svakako je redatelj Tony Gilroy koji tako dobro poznaje franžizu i materiju jer je u prošla tri nastavka bio scenarist, drugi razlog leži u odabiru glavnih uloga, prvenstveno Jeremyja Rennera, kojeg smo zapamtili, naravno, iako mu to nije prvi nastup, u Oscarovcu „Hurt Lockeru“ Kathryn Bigelow. Nakon toga Renner niže nastupe u velim blockbusterima poput „Avengers“, „American Hustle“ i drugima. Nepravedno bi bilo u „Nasljeđu“ zaboraviti role velikih zvijezda  poput Rachel Weisz, Edwarda Nortona te kultnog Britanca Alberta Finneya. Treći razlog je u tome što je Tony Gilroy vrlo iskusno priču nastavio gotovo isti trenutak u kojem je stala u trećem dijelu te je ukomponirao novi zaplet i priču koja iz sjene postaje glavna storija ovog izvrsnog filma.