Ostani doma

Ratovi zvijezda III: Osveta Sitha

STAR WARS: EPISODE III - REVENGE OF THE SITH

180 min | igrani film, fantastični/ akcijski | SAD | 2005

Nedjelja, 12. srpnja u 22.50 sati

Autor
George Lucas

Redatelj
George Lucas

Uloge
Hayden Christensen, Ewan McGregor, Natalie Portman, Kenny Baker, Ian McDiarmid, Samuel L. Jackson, Jimmy Smits, Christopher Lee, Peter Mayhew, Anthony Daniels

Glasovi
Frank Oz, Matthew Wood, James Earl Jones

Mračna strana Sile čeka na prvi znak sumnje i slabosti.

Tri godine nakon invazije na Geonosis, koju je predvodio grof Dooku (Christopher Lee), galaktika je u ratu. Za vrijeme bitke iznad planeta Coruscant, jedi vitezovi Obi Wan Kenobi (Ewan McGregor) i Anakin Skywalker (Hayden Christensen) u misiji su spašavanja kancelara Palpatinea (Ian McDiarmid) od ruku vođe separatista generala Grievousa (Matthew Wood). Nakon što se uspije probiti na generalov brod, Anakin svlada Dookua te ga, na zapovjed Palpatinea, ubija. Griveous bježi te se spusti na Corusant, na kojem se nalazi Anakinova supruga Padmé Amidala (Natalie Portman), koja Anakinu otkriva da je trudna. Iako isprva uzbuđen, Anakin ima viziju da Padmé umire pri porodu. Kasnije, Palpatine imenuje Anakina Vijeću kao njegovog predstavnika, no Vijeće odbije dati Anakinu titulu jedi učitelja te mu naredi da špijunira Palpatina, nakon čega Anakin izgubi vjeru u jedi red.

Najbolji od sva tri prequela i definitivno najbolje prihvaćen od strane struke i publike, „Osveta Sitha“ dovodi nas do ključnog trenutka kada Anakin Skaywalker u trenutku sumnje prihvaća tamnu stranu Sile i postaje Darth Wader, kakvog poznajemo iz kultnih dijelova trilogije iz 80-e. Transformacija pozitivnog lika Anakina Skaywalkera u negativca Dartha Vadera, njegova nesigurnost i dvojbe te odnos s Obi-Wan Kenonbijem, prijateljem i učiteljem, koji se razvija kroz sva tri prequela, vodi nas k velikom finalu i borbi na kraju filma, trenutku koji je možda i najupečatljiviji dio čitave trilogije, te svakako najemotivniji, duelu koji nam objašnjava kako je Anakin postao toliko unakažen i kako je postao Darth Vader. No, osim toga, tu je i pamtljiv dvoboj Yode i senatora Palpatinea, sve u kontekstu pretvaranja jednom demokratske Galaktičke republiku, u carsku diktaturu, imperij protiv kojeg će se u sljedećim epizodama pobunjenici boriti. Naposljetku, zadnja scena, kada Darth Vader gleda u Zvijezdu smrti i progovara glasom Jamesa Earla Jonesa, impresivni je završetak trilogije te nas na najbolji način priprema za novi nastavak „Nova nada“.