Izvrnuto obrnuto

INSIDE OUT

95 min | igrani film, animirani | SAD | 2015

Subota, 14. rujna u 20 sati

Autor
Peter Docter

Redatelj
Peter Docter, Ronnie Del Carmen

Glasovi
Bojan Navojec, Pjer Meničanin, Iva Šulentić, Iva Vučković, Jelena Miholjević, Frano Mašković, Biserka Ipša, Marko Makovičić

Upoznajte male glasove u svojoj glavi.

Kao sve nas, i Rajku (Iva Vučković) određuju osjećaji. Radost (Judita Franković), Strah (Marko Makovičić), Bijes (Bojan Navojec), Gadljivost (Iva Šulentić) i Tuga (Biserka Ipša) žive u njezinoj glavi, nalaze se u glavnom sjedištu koje usmjerava sve njezine osjećaje. Kako Rajka odrasta, tako njezina iskustva postaju sjećanja koja se pohranjuju u obojane sfere te se šalju u dugoročno pamćenje. Njezinih pet “temeljnih sjećanja”, koja su sva sretna, spremljena su u središte, i svako od njih oblikuje njezinu osobnost, koja se manifestira u obliku otočića. U središtu, Radost je glavna i ona čuva Rajkino veselo djetinjstvo, dok nitko ne razumije koja je svrha Tuge pa je nastoje držati podalje od svega.

Autor i redatelj nekih od najboljih animiranih ostvarenja posljednjih desetak godina poput “WALL∙E”, “Monsters Inc.”, “Up”, “Toy Story”, Peter Docter, jedan od glavnih figura Pixarovog animiranog studija, nominiran za čak osam Oscar nagrada, snimio je ponajbolju animaciju svih vremena, upečatljiv, duhovit, dirljiv „Izvrnuto obrnuto“, koji se 2015. pojavio u kinima. Na zamisao personifikacije osjećaja, u djevojčici Rajki, ili u originalu Riley, koja prolazi kroz životne promjene selidbom iz Minnestote u San Francisco, Peter Docter došao je promatrajući promjene u karakteru svoje kćeri kako je ona odrastala te je došao do inovativne i originalne ideje za snimanje filma. Prekrasno animiran, “Izvrnuto obrnuto” već sada možemo smatrati klasikom animacije, jednim od najboljih Pixarovih filmova ikada snimljenih, koji je proglašen najboljim animiranim filmom svih vremena na utjecajnom internetskom portalu Rotten Tomatoes te se našao među 10 najboljih filmova 21. stoljeća. Izniman film za čitavu obitelji, konceptualno briljantno ostvarenje, koloristična je zabava s elementima melankolije, gotovo terapeutskog djelovanja, film koji će voljeti odrasli i djeca, remek-djelo koje nadmašuje sve dobne granice i koje je više nego zasluženo dobilo Oscara za najbolji animirani film, ali i mnoge druge nagrade, poput BAFTA-e, Zlatnog globusa, Annie Award, Satallite Award i još nekolicine.