Ostani doma

Ratovi zvijezda IV: Nova nada

STAR WARS: EPISODE IV – NEW HOPE

121 min | igrani film, fantastični/ akcijski | SAD | 1977

Subota, 8. kolovoza u 16.05 sati

Autor
George Lucas

Redatelj
George Lucas

Uloge
Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Peter Cusing, Alec Guinness, Anthony Daniels, Peter Mayhew, David Prowse, Kenny Baker

Neka Sila bude s njim.

Galaktika se nalazi usred rata. Pobunjenici su ukrali planove Zvijezde smrti Galaktičkog imperija, svemirske postaje koja svojim moćnim oružjem može uništiti bilo koju planetu. Vođa pobunjenika, princeza Leia (Carrie Fisher) u posjedu je planova, no nju zarobe snage Carstva, kojima zapovijeda Darth Vader (David Prowse, James Earl Jones). Prije nego što padne u zarobljeništvo, Leia sakrije planove u droidu R2-D2, koji je zajedno s C-3PO (Anthony Daniels) u posljedni trenutak poslan na planetu Tatooine. Tamo droide uhvate Jawa trgovci, koji ih prodaju Owenu (Phil Brown) i Beru Lars te njihovom nećaku Lukeu Skywalkeru (Mark Hamill). Dok čisti R2-D2, Luke slučajno aktivira Leiainu holografsku poruku, u kojoj ona traži pomoć od Obi-Wan Kenobija (Alec Guinness). Već iduće jutro Luke je potrazi za Obi-Wanom, koji mu otkriva da je on nekada bio jedi vitez Galaktičke republike te da je Darth Vader njegov bivši učenik, koji se okrenuo tamnoj strani Sile.

Spektakularan, šeterostruki Oscarovac Georgea Lucasa (scenografija, kostimografija, zvuk, montaža, specijalni efekti i glazba), nezaobilazni je dio pop- kulture već 30 godina i veliki filmski klasik koji je započeo najveću ZF sagu svih vremena, “Ratovi zvijezda”. Kao niti jedan film u povijesti, “Ratovi zvijezda” stvorio je ogromnu vojsku obožavatelja, a čitava franžiza izrasla u društveni fenomen poput nijednog drugog. Naravno, sve to ne bi bilo moguće da se ne radi o zaista istinskom remek-djelu, koji uz “Carstvo uzvraća udarac” i “Povratak jedija” čini obožavanu trilogiju, kojoj jednostavno nema premca. Naravno, uloge Harrisona Forda kao Hana Sola, Marka Hamilla kao Lukea Skywalkera i Carrie Fisher kao princeze Leiae postale su role koje su im obilježile karijeru, no, jednako tako, pa gotovo i više, likovi u kostimima poput Chewbacce, droida C-3PO i R2-D2, te naravno Dartha Vadera, pa čak i rekvizita poput svjetlosnih mačeva, svemirskih brodova (npr. Millennium Falcon, Zvijezda smrti), jurišnika Carstva... doslovno i najmanji detalj produkcijskoj dizajna postao je dio sljedbeništva. Kroz nastavke koji su slijedili „Ratovi zvijezda“ su postajali sve veći fenomen, koji je započeo ovim dijelom, koji i danas ostaje jedan od najgledanijih filmova svih vremena, jedna od najzanimljivijih priča i fantazija, najuzbudljivijih i najvoljenijih filmova ikada viđenih na kinoplatnima.